Toxina botulinică (botox)

  • Posted on October 14, 2009 at 10:54 pm

Toxina botulinică, sau botox -ul, este o otravă produsă de bacteria Clostridium Botulinum. Această bacterie produce  7 toxine (toxina de tipul: A, B, C, D, E, F, G); în cosmetică, se folosește cea de tipul A – toxina botulinică.

INJECTARI CU BOTOXAceastă toxină acționează asupra terminațiilor nervoase, care transmit “informații” mușchilor și glandelor pe care îi paralizează; în felul acesta, se atenuează ridurile existente și se evită formarea altora.

La încep, toxina botulinicăt a fost folosită în domeniul medical, ca mai apoi să fie utilizată și în domeniul estetic. Efectul injecției este de 3-5 luni, iar medicii recomandă utilizarea ei persoanelor cu vârsta între 30-65 de ani. Această metodă este contraindicată persoanelor însărcinate sau care alăptează, diabeticilor, cardiacilor. Injectarea cu botox nu poate fi făcută de către oricine și oriunde. Procedura se execută de către un medic instruit, într-un cabinet medical.

Dacă procedura este prost efectuată, există unele riscuri. Pe termen scurt injectarea cu botox ar putea duce la căderea pleoapelor sau la ridicarea buzei superioare;  pe termen lung, după 5-10 ani de injectare, ar putea duce la o paralizare completă a mușchilor sau chiar la deces. Numeroase studii și cercetări au arătat prezența în creier a toxinei, la persoanele care și-au facut injectări cu botox.

În concluzie, gândiți-vă bine înainte de a vă face injectări cu toxina botulinică!

Lasati un comentariu:

Adaugati comentariul Dvs