Soarele… prietenul sau dușmanul nostru?

  • Posted on April 28, 2009 at 9:03 am

Asociația Americană Anticancer estimează că anul acesta peste un milion de persoane se vor îmbolnăvi de cancer de piele în urma expunerii la soare sau în urma frecventării solarului.

napozasÎn același timp soarele ne este prieten și dușman. Expunerea la soare este principala sursă naturală de vitamina D în organism (vitamina D este produsă la nivelul pielii sub acțiunea razelor de soare ultraviolete). Este demonstrat științific că vitamina D se formează chiar dacă folosim produse cu SPF.

Efectele nocive ale soarelui sunt: arsurile, hiperpigmentarea, formarea ridurilor și îmbătrânirea prematură a pielii, pierderea elasticității și fermității tenului, asprirea pielii, apariția cancerului de piele.

Cancerul de piele se poate preveni cu ajutorul cremelor cu factor de protecție. Chiar dacă facem o plimbare scurtă pe jos sau cu mașina (și în mașină suntem expuși razelor solare) soarele “ne prinde”. Cremele cu factor de protecție trebuie să fie atât pentru razele UVA, cât și pentru razele UVB. Razele UVA – cauzează cancerul de piele și îmbătrânesc prematur pielea, iar razele UVB – bronzează și ard pielea. Suntem protejați de razele UVA și UVB, dacă produsul folosit are în compoziția sa: oxid de zinc, oxid de titan, Parsol 1789.  Trebuie să folosim creme cu factor de protecție minim 15. Dacă avem pigmentul pielii deschis la culoare, atunci putem folosi 40-50. Dacă numărul factorului de protecție este mare nu înseamnă că este mai bun. Numărul factorului de protecție arată de câte ori crește capacitarea de apărare a pielii în timpul expunerii la soare, datorită ingredientelor pe care le conține produsul respectiv. Factorul de protecție 15 protejează pielea în proporție de 93-94%. Factorul de protecție 40 protejează pielea în proporție de 97,2%, dar în același timp cauzează iritarea pielii, mai ales dacă avem pielea sensibilă.

Cremele cu SPF (SPF reprezintă factorul de protecție) le aplicăm întotdeauna cu 20 de minute înainte de a ieși din casă. Trebuie să fim atente și la zonele pe care din obișnuință nu le protejăm: pleoapele, zona din jurul ochilor, urechile, zona din spatele urechilor, gâtul și decolteul. Crema cu SPF se aplică peste crema de zi. Există și creme de zi care conțin în compoziția lor și factor de protecție. În timpul zilei trebuie să repetăm procedura pentru că pielea noastră transpiră sau avem tendința să punem mâna pe față. Foarte important este să ne protejăm și mâinile. După ce am aplicat crema pe față, cu crema rămasă pe palme, ne ungem și mâinile (dosul palmelor).

Pielea este bariera de protecție a corpului nostru față de exterior. Deci, trebuie să o protejăm ca și ea să ne protejeze pe noi!

Lasati un comentariu:

Adaugati comentariul Dvs