Prepararea plantelor medicinale

  • Posted on August 13, 2009 at 11:32 am

plants-medicinal1Este foarte important să cunoaștem modul de preparare al plantelor medicinale, deoarece peparate incorect ele pot deveni toxice.
Plantele medicinale se pot folosi în diverse forme: infuzii, decocturi, tincturi, pulberi, alifii, sucuri, plasturi, cataplasme, comprese, băi, inhalații. Le putem folosi: în cosmetică, la gătit, în terapii, etc.

Ceea ce preparăm cel mai frecvent acasă, sunt:
Infuzia – se pregătește din frunze, flori, fructe, semințe. Infuzia, se prepară astfel: se pun plante mărunțite peste apa care clocotește, apoi se stinge focul, se acoperă vasul și se lasă 15 minute, apoi se strecoară prin tifon. Este interzis să se toarnă apă fierbinte peste plante, deoarece astfel se produce o opărire și se împiedică trecerea substanțelor active din plante în soluție.
Decoctul – se pregătește din rădăcini, scoarțe, rizomi, unele frunze și fructe groase (ex: strugurii – ursului). În cazul decoctului, plantele mărunțite se pun peste apa care fierbe și se lasă 30 de minute să fiarbă, apoi se strecoară.
Maceratul – în apa fiartă și răcită se pun plantele mărunțite, și se țin 30 de minute. În unele cazuri macerarea poate dura 24 de ore. Plantele care se folosesc la macerat sunt: semințe de in, flori de nalbă, vâsc, etc.
Tinctura – plantele mărunțite se acoperă cu alcool și se țin la căldură între 7-14 zile, din când în când se amestecă, la sfârșit se strecoară. Cantitatea de plante folosită este de 20% (20 gr plantă la 100 ml alcool). Tinctura se utilizează sub formă de picături.
Sucurile – se obțin prin stoarcerea unor organe mărunțite ale plantelor, rădăcinilor, cu ajutorul storcătorului de fructe.
Uleiurile medicinale – plantele mărunțite se pun într-un vas peste care se toarnă ulei vegetal (ulei de măsline). Conținutul vasului se fierbe la bain marin, timp de 2 ore și se amestecă din când în când. Când se răcește se strecoară uleiul, și se pune în sticluțe închise ermetic. Se poate prepara astfel: ulei de levănțică, ulei de gălbenele, ulei de roze (flori proaspete de trandafir), etc.
În cazul infuziei, decoctului și a tincturii cantitatea de plante folosite în raport cu apa sau alcoolul este de 1:10. Infuziile, decocturile și sucurile se consumă doar proaspăt pregătite.

Eficiența plantelor medicinale depinde de: modul de recoltare, de uscare și de păstrare, dar și de preparare!

Lasati un comentariu:

Adaugati comentariul Dvs