Pielea

  • Posted on February 23, 2009 at 9:54 pm

Încă de la început doresc să vă prezint câteva lucruri de bază pe care ar trebui să le cunoaşteţi despre piele. Cum o puteţi îngriji şi păstra într-o perfectă stare de sănătate.

Chiar dacă în acest moment nu realizaţi cât de importantă este îngrijirea pielii, nu trebuie să uitaţi că o veţi avea toată viaţa. Pielea va arăta celor din jur cât de sănătos trăiţi, dacă consumaţi alcool, dacă fumaţi, dacă vă hrăniţi corect sau nu, etc. Ea va fi cartea voastră de vizită.

Pielea reuneşte în sine, creaţie şi protecţie, frumuseţe şi sănătate. Ea este strâns legată de toate organele şi de organism în ansamblu. De noi depinde cum arată şi va arăta ea.

Pielea este cel mai mare organ pe care îl are organismul uman. Ea are structură şi fiziologie proprie. Ea apără ţesuturile şi organele interne de acţiunea mediului extern.

Epiderma este primul strat al pielii, ce formează învelişul exterior şi nu conţine vase de sânge, la rândul ei are mai multe substraturi. Epiderma se compune din celule netede, care în permanenţă se exfoliază. În timpul exfolierii pielii, concomitent cu vechile celule cornoase, se îndepărtează praf, impurităţi şi alte componente ce conţin floră microbiană.

Derma, al doilea strat al pielii, este situat sub epidermă. Ea conţine o mare cantitate de fibre elastice şi colagen, care-i conferă consistenţă, şi pielii o anumită elasticitate. Are numeroase terminaţii nervoase şi percepe senzaţii cum ar fi atingerea şi căldura. Totodată conţine foliculi de păr, glande sudoripare, glande sebacee şi vase de sânge.

Hipoderma sau ţesutul subcutanat, este cel de-al treilea strat al pielii şi se află situat sub dermă. Hipoderma se compune din ţesuturi conjunctive, de consistenţă relativ moale, care înconjoară celulele şi fibrele. În hipodermă iau naştere foliculii piloşi şi glandele sudoripare.

Porii pielii. Pe suprafaţa pielii se găsesc nişte mici orificii în formă de pâlnie (mai mult sau mai puţin vizibil cu ochiul liber), în care se deschid două orificii: unul prin care iese firul de păr şi produsul glandei sebacee (sebumul), şi celălalt prin care se elimină produsul glandei sudoripare (sudoarea).

Vascularizarea sanguină şi limfatică a pielii. Hrănirea pielii este asigurată de o reţea de vase care vin din profunzime, străbat hipoderma, iar, în partea inferioară a dermei, se împart în mici vase ce se distribuie în toate straturile pielii. Tot atât de importantă pentru piele este şi existenţa reţelei limfatice care dublează circulaţia arterială şi venoasă.

pielea4

Pielea este un organ complex care îndeplineşte funcţii vitale pentru organism. Este bine să cunoasteţi aceste funcţii:

PROTECŢIE – pielea este o barieră ce delimitează mediul extern de organism. Ea conţine celule ce fac parte din sistemul nostru imunitar. Astfel organismul este protejat de microbi, bacterii, viruşi etc.

PERCEPŢIE SENZORIALĂ- datorită terminaţiilor nervoase pielea reacţionează la cald şi rece, la vibraţii şi atingere, la presiune şi durere. Orice alterare ale acestor senzaţii reprezintă o deficienţă în buna funcţionare a pielii sau chiar o boală.

ABSORBŢIE – pielea poate absorbii în mică măsură oxigen, dioxid de carbon. De acest lucru se prelevează cosmetica (prin crearea de produse de îngrijire având la bază ingredienţi activi), dar şi medicina (prin fabricarea de unguente medicamentoase).

REGLAREA TEMPERATURII CORPULUI – pielea reglează schimbul de căldură între organism şi mediul extern. De aceea pentru a avea o piele frumoasă şi sănătoasă ar fi bine sa evităm să o supunem des la schimbări bruşte de temperatură.

CONTROLUL EVAPORĂRII LICHIDELOR ŞI TRANSPIRAŢIA – este foarte important ca această funcţie să fie bine îndeplinită. Prin transpiraţie se elimină toxinele din organism. Dacă se elimină prea multe lichide se poate ajunge la dezhidratarea corpului.

ÎNMAGAZINARE ŞI SINTEZĂ – pielea stochează lipide şi apă. Prin acţiunea razelor UV ea sintetizează vitamina D şi B.

RESPIRAŢIE – pielea elimină bioxid de carbon şi absoarbe oxigen. Astfel se realizează respiraţia organismului prin piele.

O importanţă mare pentru cosmetică (şi medicină) este capacitatea pielii de a absorbi şi transmite diverse substanţe în sânge. Pielea poate absorbi numai substanţe solubile în apă sau dispersate în grăsimi.

În urma examinării pielii, se trag concluzii privind starea şi tipul acesteia. Laboratoarele şi instituţiile dermatologice dispun de o aparatură specială care vă poate determina tipul de piele şi caracteristicile ei, precum şi anumite imperfecţiuni pe care pielea le poate prezenta.

Sorry, the comment form is now closed.