Îngrijirea cosmetică

  • Posted on March 8, 2009 at 12:00 am

În articolele precedente am tot  pus accentul pe demachiere,  pentru că  mi se pare un lucru esenţial în îngrijirea feţei. Încercăm să fim frumoase, ne îngrijim de aspectul nostru exterior: părul, unghiile, corpul, dar uităm să ne îngrijim faţa – care în fond este cartea noastră de vizită! Tot corpul nostru este un întreg, nu ne putem lipsi de nici o parte,  de aceea trebuie să avem grijă de fiecare părticică din el.

Indiferent de tipul tenului pe care îl avem,  starea pielii depinde de nivelul de îngrijire al  acesteia. Îngrijirea de bază trebuie să fie simplă şi ea constă dintr-un: proces de curăţare (demachiere, loţiune tonică, peeling); proces de hrănire şi hidratare (hrănire-hidratare, protecţie UV); proces de tonifiere.

Procesul de curăţare cuprinde:

DEMACHIEREA

Este obligatorie, indiferent dacă folosim machiaj sau nu. Cu acest procedeu  trebuie să înceapă şi să se încheie fiecare zi. Demachierea presupune îndepărtarea prafului, a celulelor moarte, a impurităţilor, a surplusului de sebum acumulate în timplul zilei, dar şi a transpiraţiei şi a impurităţilor acumulate în timpul nopţii. Prin demachiere se asigură o bună absorbţie a substanţelor ulterior aplicate, dar şi o bună respiraţie cutanată.

Curăţarea tenului trebuie să se facă cu blândeţe, fără presiune, mişcările să fie executate cu intensitate mică. Ca procedeu, se începe întotdeauna prin demachierea ochilor, apoi a buzelor, şi la sfârşit faţa. Faţa se demachiază cu mişcări ascendente pe trei trasee: de la bărbie la lobul urechilor, de la nas la urechi,  şi de la mijlocul frunţii la tâmplă. Mai multe lucruri despre demachiere puteţi afla în articolul: Importanţa demachierii.

Produsul pe care îl folosim pentru demachiere nu trebuie să usuce tenul (doar în cazul tenului  gras şi acneic). Dacă tenul rămâne uscat după demachiere, glandele sebacee vor produce mai mult sebum pentru a suplini pierderea suferită. Pentru a vedea dacă produsul pe care îl folosim este cel care ni se potriveşte, putem face un test. După ce  faţa a fost curăţată, trebuie limpezită cu apă călduţă şi ştearsă prin tamponare. Apoi aşteptăm  3-5 minute, dacă simţim că pielea feţei  ,, strânge,,  înseamnă că produsul folosit este prea astringent  şi ar trebui folosit unul mai uşor.

Există mai multe tipuri de demachiant pe piaţă: lapte demachiant şi/sau ochi, gel sau spumă, şerveţele demachiante, săpunuri speciale, emulsii, creme, apă de faţă. Demachiantul trebuie să fie potrivit tipului vostru de ten.

Laptele demachiant pentru faţă – este cel mai frecvent folosit. Se aplică pe toată faţa, astfel machiajul, impurităţile se îndepărtează uşor, operaţiunea se repetă până când discurile de bumbac rămân curate. Pentru ochi trebuie să folosim un demachiant special. Zona din jurul ochilor cât şi ochii sunt foarte sensibili, de aceea demachierea  acestei zone se face prin tamponare şi cu  mişcări uşoare.

Şerveţelele demachiante – sunt îmbibate cu loţiuni speciale care dizolvă machiajul. Ele sunt destinate atât feţei cât şi ochilor. Se recomandă pentru toate tipurile de ten.

Gelul spumant- se recomandă pentru tenurile grase uleioase, acneice. Gelurile usucă pielea. Se pune în palme şi se dizolvă cu puţină apă, formându-se o spumă, se aplică pe faţă şi se limpezeşte cu apă călduţă (apa rece sau cea caldă irită tenul).

Apa de faţă – este ideală pentru toate tipurile de ten. Există mai multe tipuri. Apa de trandafiri este cea  mai recomandată, îndeosebi pentru tenul sensibil.

Săpunurile – acestea sunt dure şi usucă foarte tare tenul. Se recomandă tenului gras şi acneic. Există săpunuri făcute din plante cu diferite proprietăţi, cu uleiuri vegetale, cu flori, vitamine, etc, acestea nu conţin factori iritanţi şi nu usucă tenul. Ph-ul trebuie să fie apropiat de cel al pielii, adică 5,5.

Emulsiile – sunt indicate tuturor tipurilor de ten. Au un aspect lăptos ca urmare a emulsionării grăsimilor în apă. După curăţare pielea devine catifelată.

Cremele – sunt utilizate doar în teatru şi televiziune.

LOŢIUNEA TONICĂ

Este o completare a demachierii. Loţiunea tonică este o soluţie care are rolul de a îndepărta reziduurile rămase după demachiere (machiaj, demachiant, impurităţi) şi de a pregăti tenul pentru aplicarea produselor de hrănire sau hidratare.  Se aplică pe toată faţa cu mişcări uşoare, evitând zona ochilor. Ele sunt de mai multe feluri: de împrospătare, astringente, cu vitamine, etc.

Loţiunile tonice pe bază de acool, care usucă tenul, pot fi folosite doar de către persoanele cu ten acneic şi ten gras,  pe porţiunile cu probleme.

GOMAJE  ŞI EXFOLIANTE

Este un procedeu de curăţare superficială a pielii de surplusul de sebum şi de celulele descuamate. Înlesneşte respiraţia pielii şi absorbţia produselor ulterior aplicate.

Pielea sănătoasă elimină zilnic milioane de celule moarte, al căror loc este luat de acelaşi număr de celule vii. Un anumit număr de celule se separă, dar un număr mare rămâne la suprafaţa epidermei creând un strat impermeabil numit strat cheratin cornos. Aceste celule nu lasă pielea să transpire şi să respire, şi sunt un obstacol pentru intrarea materiilor biologice în piele; de aceea  trebuie îndepărtat cu regularitate. Se poate face mecanic sau chimic.

Produsele de gomaj  se aplică pe faţa curată. Ele conţin granule foarte fine obţinute din produse naturale (sâmburi sfărâmaţi de piersică, struguri, mango, papaya, etc). Acestea se aplică pe faţă (se evită zona ochilor) ca o mască, apoi se masează uşor faţa cu buricele degetelor pe  cele trei trasee ale demachierii; se îndepărtează cu ceai sau apă călduţă. Multe produse conţin atât granule cât şi acizi de fructe. După gomaj tenul devine fin, curat, mai luminos, numai bun pentru aplicarea unei măşti, ser sau creme.

Pentru tenurile grase se foloseşte o dată la 7-10 zile, şi nu mai des de o dată pe săptămână. Pentru tenurile dezhidratate şi uscate de două ori pe lună. O folosire mai frecventă poate duce la iritaţii şi la sensibilizarea tenului.

Procesul de hidratare şi hrănire cuprinde:

HIDRATARE ŞI HRĂNIRE

În momentul de faţă se găsesc pe piaţă o mulţime de creme, geluri şi fluide cu rol de hrănire sau hidratare. Acestea sunt create pentru toate tipurile de ten. Procesul de hrănire şi hidratare are la bază asigurarea cu substanţe necesare menţinerii aspectului sănătos al pielii. Elasticitatea pielii depinde de suportul plastic al pielii, care este format din apă şi grăsimi. Prin cremele hidratante se introduc în piele apă şi săruri minerale; iar prin cremele hrănitoare se introduc vitamine, grăsimi şi altele.

Hrănirea pielii – se face în cazul tenului uscat sau a tenului în care glandele sebacee nu secretă sebum suficient.  Cremele  hrănitoare se folosesc mai mult iarna.

Hidratarea pielii – se face în cazul tenurilor deshidratate, uscate.

Pentru a preveni îmbătrânirea, pielea necesită îngrijire de calitate şi periodică, ea trebuie ferită de soare şi hidratată sau hrănită zilnic.  Crema de zi – hidratează şi protejează pielea. Crema de noapte – îndeplineşte necesităţile vitale ale pielii. Îmbătrânirea pielii este încetinită de: antioxidanţi, extracte din plante, vitamine, consum mărit de lichide (2-3 litri pe zi), etc.

Produsele care conţin extracte din plante şi produse apicole, se aplică pe pielea umedă. În contact cu apa,  se activează  moleculele biologice ale plantelor medicinale.

PROTECŢIA UV

Face parte din îngrijirea tenului. Principalul factor exterior care duce la îmbătrânirea pielii este soarele, de aceea trebuie să purtaţi, în funcţie de culoarea tenului, produse cu SPF, UVA, UVB, peste crema de zi (în cazul în care crema nu le conţine). Pe lângă produsele de machiaj (fond de ten, fard de pleoape şi obraz, etc),  multe creme conţin factor de protecţie. Folosirea produselor cu factori de protecţie solară, ajută la menţinerea tinereţii tenului.

Procesul de tonifiere:

Tonifierea este ansamblul de procedee prin care se stimulează tonusul muscular şi elasticitatea fibrelor din derm. Se poate realiza prin următoarele procedee: mecanic (masaj facial), fizic (aparate), chimic (prin produse active – vitamina A, vitamina E;  extracte din polen;  lăptişor de matcă). Este indicat tenurilor uscate, fără tonus.

În fiecare dimineaţă putem face şi noi, un mini masaj al feţei.  Acest masaj va stimula şi tonifia muşchii minusculi ai feţei, va intensifica circulaţia sanguină, va ajuta la  menţinerea elasticităţii şi supleţii pielii.

  • punem 5-7 picături de ulei în palme şi îl aplicăm pe toată faţa. Folosim uleiul de migdale (care este foarte bun pentru toate tipurile de ten),  uleiul de jojoba sau susan (ideal pentru tenul uscat sau sensibil).
  • toate mişcările se vor executa de 3-16 ori, în funţie de timpul de care dispuneţi.
  • se masează cu buricele degetului arătător, mijlociu şi inelar gâtul cu mişcări ascendente, de la baza gâtului către bărbie. Apoi faţa: – se porneşte din mijlocul bărbiei, de-a lungul mandibulei, până la lobul urechii; -  de la comisura gurii, ascendent până în partea superioară a urechilor; -  de la aripile nasului până la tâmple; -  de la mijlocul frunţii la tâmple. Apoi se ciupeşte uşor faţa cu policele (degetul mare)  şi degetul mijlociu, pe traseele sus menţionate.
  • cu degetele mijlocii se masează zona tâmplelor, mişcarea este circulară către exterior.
  • cu degetele mijlocii se masează zona nasului, de la aripile nasului ascendent către sprâncene  şi se revine.
  • cu policele, se apasă în colţul intern al ochilor (în locul unde încep sprâncenele).  Se ciupeşte uşor pielea situată de-a lungul sprâncenelor, începând de la rădăcina nasului către exterior.
  • se presează  succesiv urechile cu degetul mare şi cel arătător, de sus în jos, apoi se trage de lobul urechilor.
  • se masează uşor scalpul (zona părului) cu buricele degetelor.

Începeţi-vă  ziua cu un zâmbet, fiţi optimiste şi  pline de energie!

Sorry, the comment form is now closed.