Fitocosmetica este o îmbinare între cosmetică, farmacologie şi fitoterapie. Aceasta este o metodă străveche utilizată din cele mai vechi timpuri şi uitată în zilele noastre.
Plantele medicinale conţin anumite substanţe chimice active; acestea exercită asupra organismului nostru o acţiune fiziologică cu caracter terapeutic. Plantele se pot folosi întregi sau doar anumite părţi ale acestora. Pentru prepararea lor se folosesc cel mai adesea plantele uscate şi, mai rar, plantele proaspete.
Plantele medicinale au anumite proprietăţi: antiinflamatoare, antialergice, antivirale, imunostimulatoare, antitumorale, antimicrobiene, antiparazitare, cicatrizante, etc. Ele se pot folosi în diverse forme: infuzii, tincturi, decocturi, pulberi, alifii, unguente, etc.
În ultimul timp, se încearcă să se revină la tot ceea ce este natural. De aceea, există convingerea că orice produs vegetal este mai bun şi mai sănătos decât cel chimic. Însă, atenţie, nu tot ce este vegetal este lipsit de ofensivitate. Plantele sintetizează şi componente toxice, uneori, pentru propria lor apărare.
Fitoterapia s-a dovedit eficientă în unele afecţiuni unde medicina contemporană nu a dat rezultate. Fitoterapia este considerată o metodă eficientă, nenocivă, antirecidivantă.
Aşadar, şi cosmetica foloseşte plantele medicinale pentru tratarea diferitelor afecţiuni ale pielii – şi nu numai.
Noua rubrică – Fitocosmetica - doreşte să vă prezinte rolul plantelor medicinale în cosmetică, dar şi rolul lor în viaţa noastră de zi cu zi!