În timpul sarcinii atât faţa cât şi corpul, datorită modificărilor hormonale, sunt supuse unor transformări şi au de suferit. Unele femei au tenul frumos, pielea mătăsoasă, rozalie, datorită nivelului de estrogen care creşte cu 50%. Corpul reţine apa ceea ce duce la umplerea ridurilor fine, iar glandele sebacee nu mai produc sebum. Dar câteodată hormonii o iau razna şi pielea poate să devină uscată – apare senzaţia de mâncărime şi uscăciune, apare cloasma sau melasma – o hiperpigmentare a pielii; sau pielea poate să fie grasă, glandele sebacee produc mult sebum, apare o erupţie de coşuri. Ambele situaţii sunt normale! Important este să treceţi prin asta cu o atitudine pozitivă: să arătaţi bine în timpul sarcinii cât şi ca proaspătă mămică.
Din cauza estrogenilor şi a progesteronilor, apare cloasma sau melasma, petele maronii de pe suprafaţa pielii. De cele mai multe ori acestea apar pe faţă: în zona pomeţilor, pe frunte, sau în jurul buzelor. În timpul sarcinii şi pe perioada alăptării ele nu pot fi tratate. Ceea ce puteţi să faceţi este să folosiţi zilnic creme cu factor de protecţie 50 (de la Bioderma) şi să le acoperiţi cu corector sau fard camuflaj.
Pe lângă acestea, ar trebui să faceţi următoarele lucruri:
- zilnic demachiaţi-vă faţa, atât dimineaţa cât şi seara;
- folosiţi creme de faţă uşoare, care hidratează pielea;
- consumaţi multe lichide (2-3 litri pe zi);
- tratamentele faciale trebuiesc făcute o dată la două luni;
- folosiţi zilnic creme speciale de corp (pentru gravide). Dacă aveţi pielea foarte uscată folosiţi ulei de măsline (extra virgin);
- încercaţi să preveniţi vergeturile prin uleiuri şi creme speciale;
- schimbaţi cât mai des aşternuturile de pat.