Factorii care grăbesc procesul de îmbătrânire a pielii

  • Posted on February 25, 2009 at 11:08 am

Este foarte important să vă vorbesc şi despre procesul de îmbărânire a pielii, proces care are loc cu sau fără voia noastră. Desigur, noi putem avea un cuvânt hotărâtor atunci când este vorba de organismul nostru. În continuare o să vă descriu ce se poate face pentru a ne păstra tinereţea şi frumuseţea cât mai mult timp posibil.
Îmbătrânirea pielii reprezintă ansamblul de alterare funcţională, provocată de acţiunea timpului asupra pielii.

Există două mari cauze ale degradării în timp:

fiatal-oreg3

Factorii intrinseci - aceştia sunt inevitabili şi ţin de trecerea timpului. Moştenirea genetică (ereditară) şi ridurile de expresie constituie principalii factori intrinseci. Datorită mimicii repetitive zilnice, începând cu ziua în care ne-am născut, se formează ridurile de expresie, care, pe măsura ce trece timpul, se adâncesc. Odată cu înaintarea în vârstă muşchii, pielea feţei trec prin transformări: epiderma devine mai subţire, derma se îngroasă, reţeaua de colagen şi elastină se rupe, vasele de sânge tind să se spargă, apare o irigare defectuoasă a pielii (apare cuperoza). Grăsimea subcutanată se reduce, iar tenul nu mai are susţinere, devine mai lăsat şi mai puţin întins. Factorii ereditari (din familie)  determină (într-o măsură mai mică sau mare) modul în care şi cum îmbătrânim.

Factorii extrinseci sunt factorii exteriori. Aceştia sunt:

Radicalii liberi, cauzatorii clinici foarte agresivi ai îmbătrânirii timpurii a tuturor organelor, inclusiv a pielii. Distrug membrana celulară şi baza genetică esenţială a tuturor celulelor, al AND-ul molecular. Sunt consideraţi a fi vinovatul principal pentru distrugerea psihică şi fizică a organismului, care sporeşte procesul de îmbătrânire.
Radicalii liberi se crează în organism, în timpul proceselor metabolice (digestie). Un organism sănătos produce antioxidanţi care neutralizează acţiunea nocivă a radicalilor liberi . Un organism bolnav sau anumite circumstanţe (stresul, razele UV) micşorează capacitatea organismului de a produce suficienţi antioxidanţi, fiind necesar ca aceştia să fie introduşi prin alimentaţie; iar pentru piele prin cosmetică. Cei mai puternici antioxidanţi sunt: beta carotenul (provitamina A); vitamina C (acid ascorbic); vitamina E (tocoferol), selenul.

Foto îmbătrânirea pielii este o urmare a acţiunii razelor solare UV. Prin expunerea puternică a pielii la soare: pielea pierde umiditate, se deshidratează; fibroblastul, care produce colagen se distruge; sporeşte cheratoza (hipertrofia stratului cornos al epidermei), apar fenomene de uscare şi crăpare a pielii, apar pistrui, chiar şi cancerul de piele.

Cosmetica industrială este încă un stimulator al procesului de îmbătrânire şi îmbolnăvire a pielii umane. Culorile şi mirosurile produse în laborator în mod artificial, apoi conservanţii, aditivii, emulgatoarele, nu mai pot fi tolerate de către pielea umană. Acţiunea cosmeticii industriale asupra pielii este mai dăunătoare decât acţiunea radicalilor liberi. Toate produsele cosmetice moderne, mondiale, sunt întoarse către natură, care este cea mai bună fabrică cosmetică pentru pielea umană aflată în pericol.

Poluarea, fumatul, consumul de alcool, mesele neregulate sau hrana nesănătoasă, lipsa mişcării, privarea de somn, stresul şi emoţiile negative, îngrijirea necorespunzătoare a tenului, toate acestea se adaugă la îmbărânirea firească şi o accentuează.

Şi acum  o să vă dau câteva sfaturi pentru a limita efectele negative ale factorilor extrinseci şi intrinseci:
- este foarte important să vă demachiaţi în fiecare zi: atât seara cât şi dimineaţa;
- trebuie să aplicaţi în fiecare zi creme corespunzătoare tipului vostru de ten. Cremele de zi trebuie să conţină factori de protecţie solară, iar cremele de noapte să fie pentru regenerare celulară;
- încercaţi să nu vă expuneţi razelor de soare între orele 11-15  şi evitaţi solarul;

- beţi cel puţin 2-3 litri de apă pe zi. În mod treptat trebuie să creşteţi consumul de apă  (ca să ajungeţi la 3 litri pe zi).   Nu uitaţi că apa este izvorul vieţii!
- mâncaţi cât mai corect şi sănătos . Consumaţi legume neprelucrate şi carne slabă. Nu folosiţi la gătit produse recongelate. Evitaţi să luaţi cina după ora 18;
- dormiţi cel puţin 8 ore, prin somn organismul se reface (între orele 23-1 noaptea). Pielea se repară în timpul nopţii. Cearcănele şi pungile de sub ochi îşi fac apariţia după o noapte nedormită.
- faceţi sport, mergeţi pe jos, petreceţi timp în natură. Mişcarea menţine tonusul muscular şi creşte metabolismul;
- lăsaţi-vă de fumat, încercaţi să reduceţi consumul de cafea! Evitaţi să consumaţi în exces băuturi carbogazoase;
- bucuraţi-vă în fiecare zi de lucrurile mărunte, dar frumoase care vi se întâmplă; încercaţi să fiţi vesele, optimiste, mereu cu zâmbetul pe buze;
- încercaţi să eliminaţi stresul; persoanele negativiste şi pesimiste , veşnic nefericite, din viaţa voastră;
- încercaţi să faceţi aceste lucruri şi nu uitaţi că le faceţi pentru voi!!!

Sorry, the comment form is now closed.