Mă numesc Cosmetoterapie, m-am născut din dorinţa de a vă ajuta să vă îngrijiţi tenul, să vă cunoaşteţi corpul şi, totodată să vă cunoaşteţi pe voi înşivă. Mă voi adresa tuturor femeilor, cu orice vârstă şi tip de ten.
Vom face împreună o imensă călătorie în această lume minunată a frumuseţii (a cosmeticii şi a terapiei prin cosmetică), în care veţi găsi tot ce ţine de îngrijirea tenului – începând de la noţiuni elementare despre piele, îngrijiri de bază pentru acasă, produse cosmetice existente pe piaţă, tratamente corporale, sfaturi, până la tratamente alternative şi complementare. Veţi găsi noţiuni despre cosmetica clasică (tratamente naturale, ajutorul plantelor medicinale in cosmetică, etc.), dar şi despre cosmetica modernă (tratamentul cu ajutorul micro-dermo-abraziunii, peeling-ul chimic, tatuajul cosmetic, toxina botulinică numită şi botox, etc.).
Din cele mai vechi timpuri, atât femeile, cât şi bărbaţii au încercat să dea o anumită eleganţă trupului prin folosirea de machiaje, parfumuri. Încă din antichitate femeile se spălau în fiecare dimineaţă cu apă minerală. Foloseau farduri şi pudre pe bază de cimbru, cele mai folosite culori pentru machiaj erau verdele (preparat din pulberea verde de cupru) şi negrul pentru conturul ochilor; roşu pentru buze şi obraji. Sprâncenele erau vopsite cu un decoct de indigo, koholul de Ispahan era aplicat pe pleoape şi la colturile exterioare ale ochilor. Pielea corpului era exfoliat frecvent cu ajutorul nisipurilor şi a uleiurilor esenţiale, ca apoi să se răsfeţe cu măşti pe bază de argilă de pe malurile Nilului. Obişnuiau să facă băi cu lapte şi miere pentru catifelarea pielii, aceasta fiind urmată de un masaj cu uleiuri vegetale (de palmier, măsline) şi cu amestecuri de ierburi parfumate ce aveau rolul de a hidrata pielea şi de a o proteja de razele puternice ale soarelui. Levănţica, liliacul, trandafirul, rozmarinul, mirtul, muşeţelul, menta, aloe, uleiul de măsline sau susan erau folosite pentru prepararea parfumurilor. Henna era folosită pentru vopsirea părului şi a unghiilor, dar şi pentru pictarea pielii.
Frumuseţea şi îngrijirea era în definitiv respectul faţă de sine şi faţă de cealaltă persoană. Din păcate, în zilele noastre, această grijă pentru corpul nostru nu se prea mai practică.
Cu speranţa că v-am trezit interesul, vă doresc călătorie frumoasă în această lume minunată a cosmeticii.