Tipul vostru de ten este: Kapha, Pitta sau Vata?

  • Posted on April 1, 2011 at 6:18 pm

1. Tipul Kapha (tenul gras)

Amestecul de elemente dintre apă și pământ creează Kapha Dosha. Tenul de tip Kapha, este groasă, grasă, moale și rece la atingere; totodată este foarte bine hidratat, cu tendințe reduse de formare a ridurilor. Dacă Kapha Dosha este dezechilibrată, atunci la nivelul tenului apar pete,  puncte negre, coșuri, acneea, porii deschiși, etc.

Acest tip de ten necesită o curățare profundă, deoarece pielea tinde să acumuleze toxine. Dacă vreți să vă îngrijiți tenul acasă, puteți începe cu demachiarea tenului, apoi faceți o exfoliere (gomaj) cu produse preparate acasă, la sfarșit aplicați o mască cu efect purificator și hrănitor în același timp. Se interzice folosirea cremelor și a loțiunilor grase, nutritive, a uleiurilor.

2. Tipul Pitta (tenul combinat)

Combinația de elemente dintre foc și apă, formează Pitta Dosha. Tenul de tip Pitta este sensibilă, deschisă la culoare, moale și caldă la atingere. Problemele tenului de tip Pitta o constituie apariția acneei, a iritațiilor, a acneei rozacee, a petelor, etc.

Acest tip de ten necesită o îngrijire aparte, fiind sensibilă acest tip de ten nu tolerează căldura, de aceea nu se recomandă tratamentele faciale care folosesc aburii. Scopul tratamentului este cel de calmare a tenului. Folosiți doar produse cosmetice bio, fără parfum, parabeni, alcool, etc. Măştile folosite trebuie să fie calmante, cremoase, hrănitoare. Evitaţi măştile astringente şi măştile peeling.

3. Tipul Vata (tenul uscat)

Elementul aer formează Vata Dosha. Tenul de tip Vata este fragilă, uscată, subțire, răcoroasă la atingere. Dacă dispare echilibrul, pielea devine foarte uscată, ridată, palidă. Acest tip de ten va îmbătrâni prematur.

Acest tip de ten are nevoie de hidratare. Scopul tratamentului cosmetic este în primul rând cel de hidratare și pe urmă de hrănire. Pentru îngrijirea tenului folosiți doar produse cosmetice naturale, evitați-le pe cele pe bază de substanțe chimice, parfum, parabeni. Totodată evitați folosirea gomajelor și a exfoliantelor agresive. Încercați să consumați multe fructe zemoase și să beți minim 2 litri de apă plată pe zi.