Cum se recoltează plantele medicinale?

  • Posted on September 4, 2009 at 8:53 am

Fiecare parte din plantă se  recoltează diferit, astfel:
Fructele și semințele (Fructus, Semen) – se recoltează la maturitate, dimineața sau seara târziu. După natura fructului există mai multe posibilități de recoltare: fructele cărnoase se vor recolta când acestea sunt pe deplin dezvoltate (fructe de Afin); fructele uscate se vor recolta înainte de deschiderea lor (Macul), sau când semințele sunt complet dezvoltate. Recoltarea fructelor și a semințelor se face toamna.
Florile (Flores) – în funcție de specie, ele se culeg astfel: în faza de boboc se recoltează Trandafirul; după desfacerea bobocilor, când floarea ajunge la maturitate se recoltează majoritatea plantelor medicinale. Niciodată nu se va realiza recoltarea după ce floarea s-a uscat. Recoltarea se face prin ciupire (Mac, Tei), prin scuturarea ramurilor (Porumbar), prin tăierea inflorescenței (Coada șoricelului).
Frunzele (Folium) – se recoltează înaintea înfloririi sau în timpul înfloririi. Perioada de recoltare este la începutul verii. Frunzele care conțin uleiuri volatile se recoltează pe timp noros, iar celelalte pe vreme cu soare. După recoltare, frunzele se pun în coșuri sau lădițe fără a se îndesa, pentru a nu se înnegri.
Partea aeriană a plantei (Herba) – se recoltează când deja două treimi din flori sunt înflorite. Sunt plante care se recoltează împreună cu rozeta de frunze (Turița Mare).
Mugurii foliari (Turiones, Gemmae) – se recoltează primăvara chiar înainte de desmugurire (mugurii de Plop negru), sau în momentul muguririi, la începutul creșterii lăstarilor (Pin, Molid, Brad). Mugurii se culeg de pe părțile laterale ale ramurilor, pentru a asigura creșterea normală a arborelui sau a arbustului.
Scoarța (Cortex) – se recoltează primăvara devreme, imediat după pornirea în vegetație. Recoltarea poate continua până în momentul formării primelor frunze (Stejar).
Rădăcini, rizomi, bulbi, tuberculi (Radix, Rhizoma, Bulbus, Tubera) – se recoltează primăvara timpuriu sau toamna târziu, prin săpat cu târnăcopul. Este important să se identifice exact specia dorită, deoarece datorită absenței părților aeriene, pot survenii confuzii.

muguri-pin4

Înainte de recoltarea plantelor trebuie să aveți în vedere:

  1. este foarte important să identificați corect plantele, deoarece unele sunt otrăvitoare;
  2. este interzis să recoltați plante care fac parte din specii protejate. Culegeți în așa fel, încât, să mai lăsați plante suficiente pentru înmulțirea lor;
  3. culegeți plantele din pădure sau câmp. Aveți grijă să nu le culegeți de pe marginea drumului (deoarece conțin plumb), și nici din apropierea terenurilor agricole cultivate (plantele conțin îngrășăminte chimice).

plante

Lasati un comentariu:

Adaugati comentariul Dvs