Am scris acest articol ca răspun la întrebarea pusă de NapatiRomania, pe Twitter: Cosmeticele bio au acelasi rezultat ca Vichy, Clinique, etc? Ce parere aveti?
În general, o gamă de cosmetice nu se poate compara cu o altă gamă. Fiecare gamă de: produse cosmetice, produse dermato – cosmetice, sau produse cosmetice bio este eficientă. Ceea ce face ca aceste produse să fie eficiente sau nu, sunt ingredientele pe care le conţin.
Un produs cosmetic este compus din pricipii active, excipienţi şi aditivi. Principiile active sunt alcătuite din vitamine, acid hialuronic, fructe, legume, argilă, etc. Excipienţii au rolul de a accelera transmiterea principiilor active în epidermă. Aditivii sunt folosiţi pentru a colora, a parfuma, a conserva. Aditivii care sunt prezenţi în produsele cosmetice obişnuite sunt absente în cele biologice (cosmeticele bio). Tocmai aceşti aditivi ne fac rău, atât tenului cât şi întregului organism. Puteţi citi despre unii aditivi în articolul: Conservanţii chimici din produsele cosmetice.
Ceea ce face diferenţa între produsele cosmetice, este tocmai pielea noastră, structura noastră celulară. Fiecare persoană este unică (ADN), la fel şi pielea sa. Nimic nu ne garantează că produsul respectiv va fi eficient pentru noi. Ca să întelegeţi mai bine o să vă explic: dacă 10 persoane aplică pe faţă un produs cosmetic X, s-ar putea ca toate cele 10 persoane să tolereze produsul respectiv, tot aşa s-ar putea ca doar 2-3 persoane să fie compatibile cu produsul respectiv, sau nici una dintre cele 10 persoane să nu fie compatibilă cu produsul X.
Pe eticheta produselor cosmetice se menţionează: categoria din care face parte produsul respectiv; tipul de ten căruia îi este destinat; vârsta – ţintă, etc. Pe lângă aceste lucruri eticheta mai conţine şi ingredientele produsului respectiv. Persoanele care cunosc aceste ingrediente, pot foarte uşor să aleagă un produs corespunzător; însă pentru persoanele care nu ştiu ce înseamnă acele ingrediente, găsirea produsului corespunzător va deveni o adevarată provocare: pierdere de timp şi bani. În următorul articol o să vă descriu ingredientele cele mai folosite la fabricarea produselor cosmetice.
O cosmeticiană nu ar trebui să recomande produse, ci doar să facă un diagnostic al pielii. Iar, în urma diagnosticului să informeze clienta despre tenul ei şi despre modalităţile de îngrijire a acestuia.
În cabinetele dermatologice dar şi, în unele saloane de înfrumuseţare sunt aparate speciale care determină tipul de ten (textură, turgor, elasticitate, granulaţie, aderenţă, irigaţia sanguină, ph-ul, etc). Iar, în urma diagnosticului pe care o să îl primiţi, o să ştiţi care sunt produsele cosmetice care vă fac bine şi care sunt ingredientele pe care trebuie să le conţină crema potrivită dumneavoastră.
de ce nu:)
buna
Buna si tie Petruta
I litealrly jumped out of my chair and danced after reading this!