Conservanţii chimici din produsele cosmetice

  • Posted on February 27, 2009 at 4:39 pm

creme

Atât noi femeile, cât şi, bărbaţii şi  copii,  folosim zilnic produse cosmetice,  sub formă de creme (faţă, corp, mâini), şampoane, machiaje, loţiuni de ras, săpunuri. Sunt inofensive aceste produse cosmetice sau ne pot pune sănătatea  în pericol? Conservanţii chimici ascunşi în masa componenetelor de sinteză ale oricărui produs cosmetic, sunt imposibili de reperat de către noi.  Datorită lor calitatea produsului se păstrează intactă.  Şi totuşi,  în zilele noastre, aceste componenete sunt atât de numeroase încât prezenţa lor ar trebui să tragă un semnal de alarmă.

Aţi aplicat o cremă de îngrijire, cu scopul de a proteja, hrăni sau hidrata epiderma, şi se poate întâmpla să apară iritaţii ale pielii sau chiar o alergie. Una din cauze ar fi consevantul chimic  (formaldehida, parabenii, etc).  S-a demonstrat că ingredienţii produselor cosmetice (chiar şi conservanţii) trec de bariera pielii. Parabenii, de exemplu, măresc numărul hormonilor feminini estrogeni şi au o acţiune nocivă asupra reproducerii. S-a descoperit chiar  prezenţa parabenilor din deodorante în ţesutul mamar canceros. Studiul dr. Philippa Darbe pe femeile atinse de cancer, a arătat că 80% din ele aveau un nivel anormal de conservanţi în ţesuturile canceroase.  Folmaldehida este un component autorizat din produsele cosmetice, cu toate că a fost declarată cancerigenă pentru om în iunie 2004, de către Centrul Internaţional de Cercetări Asupra Cancerului.

Deşi, aceşti conservanţi au fost declaraţi cancerigeni pentru om, ele continuă să fie folosite de către producătorii din industria cosmetică.

Un produs cosmetic este compus din pricipii active, excipienţi şi aditivi. Principiile active sunt alcătuite din vitamine, acid hialuronic, fructe, legume, argilă, etc. Excipienţii au rolul de a accelera  transmiterea principiilor active în epidermă. Aditivii sunt folosiţi pentru a colora, a parfuma, a conserva. Aditivii care sunt prezenţi în produsele cosmetice obişnuite sunt absente în cele biologice.

Pentru a se păstra intacte, produsele cosmetice trebuie să conţină conservanţi, altfel ele se alterează în câteva zile. Chiar şi produsele cosmetice bio, conţin conservanţi. Ele folosesc, mai ales uleiurile esenţiale cunoscute pentru proprietăţile lor conservatoare;  sau conservanţi ca: sodium benzoat sau potassium sorbate, care sunt consideraţi inofensivi pentru sănătatea noastră.

Cosmeticele fac parte din viaţa noastră, nu ne putem lipsi de ele. De aceea pentru sănătatea noastră ar fi bine să le utilizăm cu predilecţie pe cele certificate a fi cosmetice biologice. Aceste produse respectă o serie de cerinţe foarte stricte ce permit obţinerea etichetei de cosmetice biologice, garanţia unei foarte înalte calităţi a produselor, a originii lor şi a respectului pentru mediu; deci un adevărat cod etic.

Sorry, the comment form is now closed.