Celulita – boala secolului nostru?

  • Posted on March 20, 2009 at 4:50 pm

Celulita nu este o boală!celulita3

Celulita este doar grăsime. Femeile sunt mai predispuse la celulită decât bărbaţii. Doar 10% dintre bărbaţi au celulită, datorită  structurii diferite a ţesutului conectiv. La femei acesta este sub formă de fagure, celulele sunt mici şi verticale prin care grăsimea pătrunde la suprafaţă. În schimb la bărbaţi celulele sunt orizontale şi dense, ceea ce nu duce la deformarea suprafeţei pielii.

Zonele  afectate sunt fesele, coapsele, şoldurile, iar la unele persoane apare pe braţe, abdomen şi gambe. Se cunosc 4 stadii, primul fiind insesizabil cu ochiul liber, iar ultimul se prezintă sub forma unor noduli. Celulita poate fi de mai multe tipuri: moale, compactă, edematoasă, pernă şi fibroasă.

Celulita este o inflamaţie a ţesutului gras subcutanat. Ea apare  datorită  alimentaţiei incorecte,  a stresului, a  lipsei de mişcare, a dereglărilor hormonale, etc. Prin alimentaţie noi introducem în organism materii cu nivel ridicat de energie (grăsimi, carne de porc, condimente, produse afumate, etc), pentru digerarea cărora organismul consumă o mare cantitate de energie. Un astfel de corp care nu face mişcare, consumă energie pentru digerarea grăsimilor, este un corp adormit, nemişcat, la care volumul lipocelulelor se măreşte cu 60%. Cu greutatea şi volumul mărit, lipocelulele încetinesc şi chiar închid circulaţia sanguină şi limfatică,  apasă terminaţiile nervoase,  pielea se întinde şi ţesutul aflat sub presiune se rupe (apar vergeturile), toxinele nu pot fi eliminate (căile limfatice fiind închise) şi se depun sub piele.

În România, clima şi alimentaţia specifică creează premize pentru îngrăşare şi comoditate.  Femeile aleg calea cea mai dăunătoare sănătăţii: mănâncă după pofta inimii tot anul, iar la venirea verii se supun la o cură de slăbire severă (care le dă metabolismul peste cap) atât cât să arate bine în costum de baie 2-3 luni. Apoi la venirea frigului, se îmbracă în pantaloni şi manâncă iarăşi friptură de porc, cartofi prăjiţi… uitând de celulită până vara viitoare, în loc să se gândească să arate bine tot timpul!

Primul pas pe care trebuie să îl facem, este să ne schimbăm stilul de viaţă, modul de a gândi… Lupta cu celulita începe prin schimbarea alimentaţiei, eliminarea stresului, şi practicarea unui sport.

Lasati un comentariu:

Adaugati comentariul Dvs