Ce este peeling-ul?

  • Posted on March 6, 2009 at 10:16 am

peelingPeeling-ul  este un termen foarte cunoscut,  însă multe persoane  nu ştiu când se foloseşte, cum se foloseşte şi pentru ce se foloseşte.

Acest termen a fost preluat de la englezi,  şi semnifică ,,a curăţa”, ,,a descuama”. Peeling-ul este de fapt un gomaj mai puternic şi se deosebeşte de acesta, prin faptul că foloseşte mijloace chimice (acizi).  Scopul este de a distruge şi a îndepărta  părţile deteriorate ale tegumentului şi de  a permite  regenerarea pielii.

În cadrul tratamentului se folosesc mai multe tipuri de acizi: alfahidroxiacizii (glicolic, lactic) folosit în peeling-urile superficiale; acidul tricloracetic folosit la peeling-urile de adâncime medie; şi fenolul sau acidul carbolic se utilizează în peeling-urile adânci.

Există peeling chimic şi mecanic.

Peeling-ul mecanic (gomajul) foloseşte acţiunea exfoliantă a granulelor şi a particulelor obţinute din produse naturale (sâmburi sfărâmaţi de mango, papaya, piersică, etc). Acest tip de tratament se execută de către cosmeticiană. Şi, datorită  produselor apărute pe piaţă,  îl putem face şi noi acasă.

Peeling-ul chimic constă în aplicarea pe piele a unor soluţii chimice, care pătrund până în straturile de profunzime ale pielii (epiderma superficială şi profundă, chiar şi derma).
Peelingul chimic poate fi de mai multe feluri.

Peeling chimic superficial- tratamentul nu presupune durere, apare o roşeaţă pe zona lucrată, apoi se formează o crustă care se descuamează în 5-7 zile. Acesta se efectuează în tratamentul acneei, la  atenuarea petelor pigmentare şi la eliminarea ridurilor fine.

Peeling chimic mediu- în cadrul acestui tratament se aplică acidul tricloracetic şi se îndepărtează epiderma în totalitate. Această metodă provoacă o rănire superficială şi îl determină pe client să se mobilizeze în casă 10-14 zile. Este interzisă expunerea la soare 3 luni şi se recomandă  folosirea  cremelor cu factor de protecţie 50. Se recomandă pentru toate tipurile de acnee, pentru eliminarea ridurilor, a hiperpigmentării, a cicatricilor. Tratamentul se face de 2-3 ori într-o viaţă,  doar de către medicul dermatolog.

Peeling chimic profund-  se face  cu fenol şi se penetrează derma. Acest tip de tratament se face doar o dată în viaţă; iar rezultatul se poate  vedea după 6 luni. Pacientul va purta un bandaj pe faţă trei săptămâni. Tratamentul poate să atenueze ridurile profunde şi cicatricile acneice.  Se execută doar de către medicul dermatolog.

După vârsta de 30 ani se poate începe efectuarea unui peeling chimic superficial. Peeling-ul chimic profund este indicat să se facă cât mai târziu.

Peeling-ul chimic nu îndepărtează toate imperfecţiunile pielii şi nu va preveni  îmbătrânirea,  este o metodă folosită pentru înfrumuseţarea pielii.  Înainte de a opta pentru oricare dintre metode, trebuie să cereţi informaţii detaliate de la un specialist (medic dermatolog),  şi să vă găndiţi foarte bine la avantajele şi dezavantajele pe care le implică fiecare tratament.  În fond este vorba de faţa voastră…….

Sorry, the comment form is now closed.