Atât vitaminele cât și mineralele au un rol important în menținerea frumuseții și sănătății pielii, dar și în creșterea imunității. Acestea sunt:
Vitamina A – îmbunătățește vederea și menține suplețea pielii, înlătură petele de pe piele care apar odată cu înaintarea în vârstă, previne apariția ridurilor. Vitamina A se găsește în: morcovi, broccoli, spanac, ou, unt, ficat, lactate, etc.
Vitamina B5 (acid pantotenic) – menține sănătatea pielii și a glandelor, grăbește cicatrizarea rănilor. Poate fi găsit în: produsele apicole – în special în lăptișorul de matcă, legume și fructe, gălbenușul de ou, cereale integrale.
Vitamina E – regenerează celulele și grăbește cicatrizarea, împiedică formarea radicalilor liberi și asigură sănătatea țesuturilor. Se găsește în: produse lactate, nuci, ficat, cereale, legume verzi, uleiuri vegetale.
Vitamina F – asigură sănătatea pielii și a părului. Se găsește în semințe, uleiuri, avocado, germeni de grâu.
Vitamina H – asigură integritatea pielii și a musculaturii. Principalele surse de vitamina H sunt: gălbenușul de ou, germenii de grâu, ficatul, nucile, drojdia de bere.
Seleniul – protejează celulele împotriva îmbătrânirii premature, împiedică formarea radicalilor liberi. Se găsește în: broccoli, ardei roșu, roșii, varză, pește, usturoi.
Zincul – grăbește cicatrizarea rănilor, întărește sistemul imunitar. Principalele surse de zinc sunt: varza, spanacul, perele, bananele, alunele, germenii de grâu, gălbenușul de ou, stridiile.
Trebuie să aveți în vedere că, toate alimentele congelate, conservate și cele care conțin E-uri, dăunează pielii.