Acneea poate fi de mai multe tipuri: infantilă, comedoniană, nodulo-chistică, conglobată, polimorfă juvenilă, ocupaţională, medicamentoasă, rozacee, etc.
Acneea poate fi cauzată de mai mulţi factori:
- factorul hormonal. Este cel mai important, glanda sebacee fiind sensibilă la fluctuațiile hormonale și va produce mai mult sebum.
- factorul alimentar. Alimente precum: ciocolata, alimentele prăjite, grăsimile, alcoolul, brânzeturile fermentate, etc, duc la apariția acneei; de aceea, ele trebuie evitate.
- factorul solar. Deși, în prima fază, expunerea la soare ajută foarte mult, după un timp, constatăm că acneea revine, chiar într-o formă mai gravă. Soarele ajută, pentru că razele ultraviolete sunt antiseptice, iar razele infraroșii usucă pielea.
- factorul genetic. Există o predispoziție genetică pentru apariția acneei.
- stresul. În ultimul timp, s-a constatat că stresul contribuie într-o măsură mare la apariția acneei.
- medicamente folosite necorespunzător sau în exces. De exemplu: cortizon, barbiturice, hormonale, etc.
- igienă necorespunzătoare. Sebumul se usucă pe piele, iar în combinație cu celulele moarte, astupă foliculul (pielea și porii nu pot respira), ceea ce duce la apariția comedoanelor, apoi a acneei. De aceea, este foarte important să se demachieze tenul, atât seara, cât și dimineața, să se facă, la un interval de 1-3 luni, tratamente faciale. Iar între intervalele dintre tratamentele faciale.
- folosirea unor produse neadecvate tipului de ten. De exemplu: aplicarea unei măști astringente pe un ten uscat sau sensibil sau aplicarea unei creme grase pe un ten seboreic.