Este originară din Asia Mică, înflorește din luna mai până în luna septembrie. Înălțimea plantei variază între 30 – 100 de cm. Florile au culoarea albastră, dar adesea se pot colora în alb sau roz dacă sunt cultivate în grădini.
Datorită proprietăților sale calmante, emoliente, antiinflamatoare, antiiritante, decongestionante și cicatrizante se folosește foarte mult în cosmetică. Albăstreaua se utilizează sub formă de infuzie pentru ochi obosiți, iritați sau inflamați, pentru ten iritat și/sau inflamat, pentru mușchii faciali și riduri (se aplică comprese călduțe pe ochi și față, timp de 30 de minute). Este recomandat în tratarea: blefaritelor și a conjunctivitelor; dar și a digestiei lente, a catarului sau a tahicardiei. Se utilizează, de asemenea în tratarea: eczemelor, ulcioarelor, ihtiozei, etc.
Albastreaua conține centaurina, polien, tanin, mucilagiu, cianina, vâscozități și diverși pigmenți. Florile uscate se folosesc în industria farmaceutică la colorarea unor medicamente, etc. Iar pigmentul albastru este larg utilizat în industria cosmetică la colorarea machiajelor.
Florile se recoltează manual, și sunt uscate imediat la umbră, într-un loc aerisit.
Albăstreaua mai este cunoscută ca “floarea fericirii” sau “floarea cu o mie de virtuți”.