Acneea

  • Posted on March 4, 2009 at 9:15 am

În general, tenul acneic se întâlneşte la persoanele tinere (15-20 ani),  care suferă de seboree,  de disfuncţii ale organelor sexuale sau  a altor organe cu secreţie internă.  Însă, acneea se poate întâlni  şi la persoanele care nu suferă de seboree.

Acneea poate fi cauzată de mai mulţi factori: disfuncţii hormonale, alimentaţie  nesănătoasă, igienă necorespunzătoare,  folosirea unor produse cosmetice neadecvate tipului de ten , medicamente folosite necorespunzător sau în exces, stresul, carenţe de vitamine, etc. La apariţia acneei pot contribui şi alţi factori: stafilo şi streptococi, sau acarienii (demodex).

acneea8Acneea poate fi de mai multe tipuri: infantilă, comedoniană, nodulo-chistică, conglobată, polimorfă juvenilă, ocupaţională, medicamentoasă, rozacee. Coşurile se pot întâlnii sub următoarele forme: papule, pustule, macule,  negre, albe, noduli, chiste; de la mărimea unui vârf de ac şi până la mărimea unui bob de fasole.  De obicei, ele se localizează pe pielea feţei, a pieptului, spatelui şi a umerilor.

Acest tip de ten, necesită tratament dermatologic. Tratamentele cosmetice efectuate de cosmeticiană pot doar să amelioreze problema, dar nu să şi vindece. De foarte multe ori greşim, prin faptul, că în loc să ne adresăm unor cabinete dermatologice, noi ne adresăm  saloanelor  de înfumuseţare şi pretindem ca cosmeticiana să rezolve problema.

Indiferent de tipul acneei, trebuie să urmaţi câteva lucruri:

-  evitaţi expunerea la soare; pentru că pe moment acesta ameliorează aspectul pielii, dar după scurt timp, provoacă un puseu (o explozie) acneic (şi riscaţi  să vă treziţi cu mai multe coşuri).

-nu stimulaţi foarte tare pielea . Masajul facial , extracţia repetată a punctelor negre şi stoarcerea coşurilor  antrenează o supraproducţie de sebum.

-evitaţi curăţirea pielii în exces cu produse prea iritante, abrazive, alcoolizate. Folosiţi un săpun antibacterian sau preparate pe bază de alcool şi antiseptic, care conţin sunătoare, eucalipt, calendulă, salvie, etc.

-spălaţi-vă faţa cu infuzii de ceai: pătlagină,  urzică mică,   conuri de hamei.

-evitaţi fondurile de ten care închid porii şi nu lasă pielea să respire. Încercaţi să nu vă camuflaţi coşurile cu produse de machiaj grase sau uleioase.

- schimbaţi faţa de perină cât mai des posibil. Spălaţi-vă părul de cel puţin două ori pe săptămână şi încercaţi să vă pieptănaţi în aşa fel, încât părul să nu vă atingă faţa.

-mâncaţi echilibrat, încercaţi să renunţaţi la dulciuri (ciocolată), grăsimi, condimente, alcool, băuturi carbogazoase. Alimentaţia să fie bogată în vitamine. Consumul de lichide să fie de 2-3 litri pe zi.

-aveţi grijă  la, “plasturii” care distrug punctele negre; aceştia nu fac decât să elimine căpăcelul coşurilor, lăsând corpul gras al acestora în interiorul porilor şi ducând astfel la infecţie.

-curăţaţi pielea doar de două ori pe zi, pentru a nu o stimula prea tare. Se recomandă ca tratamentele faciale să  fie făcute  1-2 pe lună.

-în cazul acneei manifestate la bărbaţi, încercaţi să utilizaţi , întotdeauna un aparat de ras electric, pentru a nu leza coşurile cu lama şi propaga astfel infecţia. Utilizaţi o loţiune fără alcool.

Pentru că nu există o cauză unică care să explice producerea acneei, nu există nici un tratament unic!  Tratamentele diferă în funcţie de persoană şi depind de severitatea afecţiunii.

Acneea trebuie să fie tratată cu seriozitate. Primul pas pe care trebuie să îl faceţi este să vă adresaţi unui cabinet dermatologic.    Toate tratamentele, referitor la: alimenţia, utilizarea medicamentelor şi a  unguentelor, efectuarea tratamentelor cosmetice (peeling chimic, dermoabraziune, etc), trebuie  făcute  doar  la  recomandarea  medicului  dermatolog.

Chiar dacă aţi reuşit să ,,scăpaţi” de acnee, după un timp ea va reveni.  De aceea trebuie să determinaţi şi să eliminaţi cauza,  care de cele mai multe ori este de ordin intern.

Sorry, the comment form is now closed.