You are currently browsing all posts tagged with 'lista ingrediente cosmetice'

Care sunt cele mai folosite ingredientele cosmetice?

  • Posted on December 12, 2009 at 5:38 pm

În cosmetică există o mare varietate de tipuri de ingrediente. Fiecare ingredient are un rol în compoziţia produsului cosmetic. Întotdeauna prima substanţă de pe listă se găseşte în cea mai mare concentraţie, iar ultima substanţă se găseşte în concentraţia cea mai mică.

Există o listă a ingredientelor INCI – International Nomenclature of Cosmetic Ingredients,  care este prezentă în străinătate pe ambalajul fiecărui produs cosmetic. Şi în România, firmele producătoare tind să se conformeze standardelor europene.

Dacă aţi cunoaşte  ingredientele cosmetice, dacă aţi ştii ce rol are fiecare ingredient, atunci aţi putea cu mai multă uşurinţă să vă cumpăraţi produse cosmetice şi, să ştiţi ce produse cosmetice vă sunt potrivite.

O să vă prezint o listă cu cele mai folosite ingrediente cosmetice:

Acetone (acetona) – este un solvent şi se foloseşte ce mai frecvent în soluţiile pentru îndepărtarea lacului de pe unghii, dar este folosit şi în loţiunile tonice. Poate irita şi usca pielea, de aceea nu se recomandă tenului uscat şi tenului sensibil;

Acetylated Lanolin Alcohol (alcool lanolinic) -  este un alcool care nu usucă pielea, este antiiritant şi antialergic; dar poate bloca porii provocând erupţi de coşuri.

Acrylates Copolymer (acrilaţi copolimeri) - este un ingredient folosit pentru diminuarea excesului de sebum;

Alcohol SD-40/SD Alcohol 40/Alcohol SDA-40 –  este un alcool purificator folosit în cosmetică;

Algae/Seaweed Extract (extract de alge marine) – este o substanţă emolientă, cu proprietăţi antioxidante;

Allantoin (alanoină) – este o substanţă extrasă din plante şi are proprietăţi calmante, antiiritante;

Alpha Hydroxy Acids (AHA) -  sunt acizi organici. Şi sunt de mai multe feluri: glicolic, lactic, malic, tartaric, citric şi de fructe. Folosite în concentraţii mici hidratează pielea, dar în concentraţii mari ajută la exfolierea pielii. Acizii AHA stimulează producţia de colagen, întăresc fermitatea pielii, reduc ridurile, îndepărtează celulele moarte de la suprafaţa pielii, îndepărtează petele de pigmentare de pe piele; dar sunt şi fotosensibilizanţi – cresc sensibilitatea pielii faţă de radiaţiile solare.

Alpha Lipoic Acid (acid alfa-lipoic) – este o substanţă antioxidantă;

Ascorbic Acid – este vorba de vitamina C, este folosită în cosmetică ca antioxidant. Ajută la regenerarea pielii, la îndepărtarea petelor pigmentare şi la sinteza colagenului;

Beeswax (ceară de albine) – este o ceară care acţionează ca o barieră împotriva factorilor nocivi;

Benzoyl Peroxide – este un ingredient folosit în produsele antiacneice, poate usca şi irita pielea;

Beta Hydroxy Acid (BHA) – este cunoscut ca acidul salicilic. Are proprietăţi antiinflamatoare şi de aceea este mai puţin iritant, decât AHA. Are rol de exfoliere. Poate penetra mai bine pielea, ajungând până la nivelul porilor. Se foloseşte în tratamentul acneei şi al punctelor negre;

Boric acid (acid boric) –  este un acid conservant şi antiseptic. Folosit necorespunzător poate fi iritant;

Camphor (camfor) – este o substanţă astringentă, folosită împotriva iritaţiilor;

Carbomer (934,940,941,980,981) – sunt substanţe stabilizante şi texturizante;

Carmine (carmin) –  este un pigment roşu, care poate irita pielea;

Ceramindes (ceraminde) – sunt substanţe hidratante;

Ceteareth/ cetearyl/cetyl alcohols – sunt tipuri de acool folosite în cosmetică;

Collagen (colagen) – este o substanţă folosită pentru hidratarea pielii. Colagenul nu poate înlocui în totalitate colagenul aflat în dermă, deoarece nu poate pătrunde adânc în piele;

Cyclomethicone/Dimethicone - sunt tipuri de silicon cosmetic, care dau o textură plăcută produselor cosmetice;

EDTA – este un conservant, care poate provoca dermatite de contact;

Elastin (elastină) – este o substanţă hidratantă care nu poate pătrunde în dermă;

Glycerin (glicerina) – este o substanţă care hidratează şi protejează pielea;

Glycine – este un amino-acid vital pentru sinteza colagenului;

Grape Seed Extract (extract din seminţe de struguri) – este un antioxidant puternic;

Green Tea Extract (extract de ceai verde) – este un oxidant foarte bun şi eficient;

Hyaluroni/Cyclic Acid/Sodium Hyaluronate (acid hialuronic) – este o substanţă foarte hidratantă, ajută alte ingrediente să pătrundă în piele şi poate să reţină de 1000 de ori mai multă apă decât greutatea proprie;

Isopropyl Alcohol (alcool izopropilic) - este o substanţă care are proprietăţi antibacteriene, dar folosită în cantităţi mari poate usca pielea;

Isopropyl Palmitate/ Isostearate/ Myristate – sunt substanţe emoliente, dar potenţial oclusive pentru pori;

Kaolin (caolin) – este un tip de argilă, se foloseşte în pudre, măşti, creme pentru îndepărtarea excesului de sebum;

Lanolin (lanolina) – este o grăsime extrasă din lâna de oaie, este foarte hrănitoare şi hidratantă, este emolientă, dar poate irita pielea;

Octyl Palmitate – este o substanţă hidratantă;

Oxybenzone – este un ecran solar chimic;

Panthenol (pantenol) – este vitamina B5 – o substanţă umectantă, este folosită şi la vindecarea rănilor;

Parabens (parabeni) – sunt conservanţi foarte nocivi utilizaţi la fabricarea produselor cosmetice;

Petrolatum – este o substanţă hidratantă şi emolientă, dar poate fi oclusivă pentru pori;

Poly Hidroxy Acid (PHA) –  sunt substanţe asemănătoare acizilor de fructe, dar sunt mai puţin iritante;

Propylene Glycol (glicol propilenic) – este o substanţă hidratantă, dar poate să fie iritantă;

Retinol – este o substanţă derivată din vitamina A, este folosită în tratamentele antirid, poate irita pielea;

Retinyl Palmitate – este un derivat al vitaminei A, este mai stabil şi mai puţin iritant decât retinolul;

Retinyl Palmitate Polypeptide – este un derivat al vitaminei A, este hidrosolubilă;

Silk Powder/ Proteins – sunt substanţe folosite pentru hidratarea şi hrănirea pielii;

Sodium Bicarbonate (bicarbonat de sodiu) – este o substanţă care neutralizează acizii folosiţi la fabricarea produselor cosmetice;

Sodium Laurel Sulfate – este un detergent, care poate fi iritant pentru piele;

Stearic Acid (acid stearic) – este un acid gras folosit  mai ales la  producerea săpunurilor, poate fi iritant;

Sulfur (sulf) – este o substanţă antibacteriană folosită la fabricarea produselor antiacneice;

Titanium Dioxide (dioxid de titan) – este un ecran solar fizic şi protejează faţă de radiaţiile UVA şi UVB;

Triclosan – este un conservant;

Vitamina A – hidratează pielea, ameliorează ridurile şi le reduce pe cele fine, curăţă porii, este fotosensibilizantă. Este interzisă folosirea ei de către femeile gravide şi de cele care alăptează;

Vitamina C – este un antioxidant foarte puternic şi stimulează sinteza colagenului;

Vitamina D – reglează procesul de regenerare celulară;

Vitamina E - este un puternic antioxidant, hidratează pielea şi ajută pielea să se apere de radiaţiile ultraviolete.

Unele ingrediente sunt folositoare pentru toate tipurile de ten, pe când alte substanţe pot fi iritante pentru piele sau pot bloca porii provocând  erupţii de puncte negre sau de acnee. Cunoscând ingredientele putem ştii ce trebuie să conţină produsul potrivit tenului nostru. De exemplu: pentru tenul gras nu se recomandă uleiuri, lanolină, isopropili, etc; iar pentru tenul uscat trebuie evitat alcoolul,  acizii AHA, BHA, PHA, tot ce este exfoliant şi usucă pielea.

Întotdeauna trebuie să analizăm atent produsele care ne înconjoară şi să fim mereu informaţi, pentru a alege ceea ce este mai bun sau bine pentru noi!