Tratamentul cosmetic (tratamentul facial)

  • Posted on August 31, 2009 at 1:37 pm

Tratamentul cosmetic este un proces de bază al cosmeticii.

Teoria spune că, tratamentul facial se face o dată la 3 luni; însă, în practică este altfel (între 2 săptămâni – 3 luni). În funcție de tipul de ten pe care îl avem, de vârstă și de problemele pe care pielea noastră le are, tratamentul facial se personalizează pentru fiecare persoană în parte. Intervalul de tratament, medota de tratament și produsele folosite sunt stabilite de către cosmeticiană. De aceea, trebuie să aveți încredere în ea și să o cunoașteți foarte bine.

imagesUn tratament bine executat curăță tenul în profunzime, hidratează și hrănește pielea, tonifică mușchii feței, stimulează circulația sanguină. Pe când un tratament prost executat poate provoca o erupție de coșuri, poate lăsa tenul iritat și cu urme. Tratamentul cosmetic se recomandă pentru toate tipurile de ten. Durata tratamentului facial este între: 90 – 120 de minute.

Tratamentul facial clasic parcurge următoarele etape:

  1. clientei se face o scurtă anamneză, pentru a se cunoaște  produsele folosite la domiciliu, sensibilitatea la anumite produse, etc. Totodată se stabilește tipul de ten.
  2. se demachiează fața, gâtul și decolteul, apoi se tonifică. Produsele sunt adecvate tipului de ten;
  3. urmează expunerea la aburi (vapozon), prin care se urmărește deschiderea porilor pentru a ușura extragerea comedoanelor. Timpul  de  expunere variază în funcție de  tipul de ten: – ten cuperozic și ten sensibil 10 minute, – ten normal 10-15 minute, – ten uscat 20 minute, – ten deshidratat 20 minute, – ten gras uleios 15-20 minute, – ten gras asfixic 25 minute, – ten seboreic și acneic 15-20 minute, – ten matur 20 minute;
  4. se extrag comedoanele (punctele negre), coșurile, de pe: nas, pomeți, obraji, frunte, bărbie, gât și decolteu. Extragerea se face manual (degete cosmeticianei sunt înfășurate în șervețele sterile);
  5. dezinfecția, se poate face folosind tincturi diluate – fără conținut de alcool, sau cu ajutorul electrodermului;
  6. aplicarea unor substanțe concentrate adecvate tipului de ten (tenului matur se aplică un ser pentru riduri);
  7. executarea masajului facial, care va cuprinde fața, gâtul, decolteul și zona cervicală, timp de 20-25 de minute. Se va folosi cremă sau ulei special pentru masaj. Masajul se va efectua în funcție de tipul de ten și de vârsta clientei;
  8. se aplică masca specifică tipului de ten pentru 20-30 de minute;
  9. se aplică crema de zi cu protecție solară specifică fiecarui tip de ten;
  10. la final, clienta este consiliată în legătură cu produsele și întreținerea la domiciliu și cu tratamentele viitoare.

Ne putem machia după tratamentul cosmetic?

  • Posted on August 29, 2009 at 3:40 pm

Dacă, după tratamentul facial tenul nu prezintă iritații, inflamații atunci se poate aplica un machiaj ușor. În cazul în care, tenul este acneic, machiajul este interzis. Dacă tenul este normal, uscat, mixt sau senil, machiajul este permis.

Pentru machiaj putem folosi  fondul de ten camuflaj (Malu Wilz), pe care îl aplicăm într-un strat foarte subțire -  este ideal să îl folosim după un tratament facial. Putem machia ochii și buzele. Dar, nu se recomandă: pudră, fard de obraz, pudră de fixare, spray de fixare.

Uleiurile esențiale – uleiuri folosite în aromaterapie

  • Posted on August 28, 2009 at 2:54 pm

Sunt cunoscute și sub denumirea de uleiuri volatile. Se obțin prin anumite procese de distilare, urmărindu-se astfel extragerea principiilor active din plante și arbori aromatici. Uleiurile esențiale sunt frecvent ,,modificate” cu alcool sau uleiuri de slabă calitate, distrugând sau atenuând astfel proprietățile terapeutice. Un ulei esențial 100% pur este scump.

uleiuri-esentiale1Literatura de specialitate descrie aproximativ 400 de uleiuri, dintre acestea doar 60 sunt folosite. Cele mai cunoscute și folosite uleiuri esențiale sunt: lavandă, mușețel, eucalipt, lămâie, mentă, mușcată, ylang-ylang, santal, verbină, rozmarin, scorțișoară, pin, trandafir, anason, salvie, portocal, cimbru, etc.

Uleiurile esențiale se folosesc în cosmetică datorită proprietăților antiseptice, antiinfecțioase și antimicrobiene. Ele au o acțiune calmantă, cicatrizantă și tonică  asupra pielii. Unele uleiuri ajută la: reglarea sistemului nervos, reglarea glandelor hormonale, eliminarea toxinelor din organism, întărirea sistemului imunitar.

Uleiurile esențiale sunt folosite din cele mai vechi timpuri (au fost descoperite în piramidele din Egipt). În momentul de față ele se folosesc la: îngrijirea pielii, masaj (se adaugă în uleiurile folosite la masaj), unguente și preparate fitoterapeutice folosite pentru băi, frecții, spălături, comprese, inhalații. Se pot folosi și pentru uz intern, dar numai la recomandarea fitoterapeutului.

Atenție, însă:

  1. pe timpul sarcinii sunt interzise, pot fi folosite doar sub supravegherea medicului;
  2. unele pot fi nocive (cimbru, scorțișoară, oregano). Ele nu se folosesc în stare pură direct pe piele;
  3. sunt interzise aplicarea lor în stare pură pe zonele sensibile ale corpului (față, axilă, zonele genitale). Pot fi folosite doar la recomandarea fitoterapeutului;
  4. în cazul unor alergii pe piele se interzice folosirea uleiurilor esențiale.

Mehndi – tatuarea cu Henna

  • Posted on August 27, 2009 at 7:57 am

V- ați gândit să vă faceți un tatuaj și nu ați avut curajul?  Puteți însă, să vă ,,decorați” corpul folosind tatuajele cu  Henna.

mehndiPasta se obține din frunze de Henna râșnite fin, la care se mai adaugă: suc de lămâie sau de lime, ceai negru, cafea, uleiuri esențiale, etc. După aplicare, pasta de Henna se lasă să acționeze între 3-6 ore (cu cât stă mai mult pasta pe piele cu atât desenul va rezista mai mult timp).  La început desenul este de culoare galben – portocalie, iar pe urmă la contactul cu aerul devine maro – roșcat. Tatuajul cu Henna durează între 4 – 14 zile; pe măsură ce pielea se regenerează, celulele moarte se exfoliază, tatuajul dispare. Nuanța tatuajului diferă în funcție de: tipul de piele pe care îl aveți și de zona unde este aplicată.

Henna naturală are culoarea maro – roșcat. Orice altă culoare, cum ar fi: negru, roșu, roz, verde sau albastru, conțin substanțe chimice care nu sunt autorizate medical și pot leza foarte grav pielea, ficatul.

Tatuarea cu Henna este temporară, nedureroasă – pielea nu se înțeapă. Pielea pe care se aplică pasta de Henna trebuie să fie sănătoasă – fără răni, zgărieturi, iritații. Henna are și proprietăți terapeutice – este folosită pentru tratarea arsurilor solare.

Mehndi provine din hindusă și înseamnă pictarea corpului cu Henna. Este o artă străveche, care își are originile în Egipt și Orientul Mijlociu. De aici, ea s-a extins și în India – unde este folosită cu precădere, de femei, pentru vopsirea mainilor și a picioarelor cu ocazia nunților.

Când putem începe să frecventăm un cabinet cosmetic?

  • Posted on August 24, 2009 at 12:06 pm

cabinet-cosmeticApariția primului rid ne face să ne gândim la bătrânețe. Multe femei acceptă situația și se preocupă de măsurile ce trebuie luate; altele în schimb tratează acest aspect cu indiferență.

Îngrijirea tenului începe încă din adolescență. Chiar dacă tenul este cu probleme (acneic) sau nu, vizitarea unui cabinet cosmetic este obligatorie. Numai o specialistă (cosmeticiană sau medic dermatolog) ne poate pune un diagnostic perfect referitor la ten. Numai cosmeticiana poate efectua un tratament facial adecvat și poate da sfaturi pentru îngrijirea tenului la domiciliu.

În urma examenului cosmetic se va stabili: tipul morfologic al feței, gradul de îmbătrânire al pielii, gradul de hidratare și deshidratare al pielii, gradul de aciditate sau alcalinitate (ph-ul), aspectul porilor, elasticitatea pielii, intervalul de timp pentru efectuarea tratamentelor faciale, etc.

Trebuie să avem în vedere că odată cu înaintarea în vârstă, colagenul se modifică (atât cantitativ cât și calitativ), acidul hialuronic scade și ridurile încep să apară.

Dorința de a arăta bine, de a fi în formă și de a avea o bună dispoziție este o necesitate a vieții. De aceea trebuie să renunțăm la prejudecăți, reticențe,  comoditate și să ne îngrijim până nu este prea târziu!

Ce sunt uleiurile vegetale?

  • Posted on August 22, 2009 at 5:31 pm

Uleiurile vegetale sunt corpuri grase obținute prin presare. Ele conțin acizi grași esențiali, vitamine, minerale, antioxidanți, acizi omega 3 și acizi omega 6.  Datorită calităților terapeutice, se folosesc foarte mult în cosmetică.

ulei-de-masageUleiul de migdale dulci –  este bogat în vitamine, proteine, enzime și minerale. Este folosit pentru masajul corpului și al feței. Se recomandă în cosmetică pentru toate tipurile de ten. Uleiul de migdale dulci este nutritiv, emolient, combate inflamațiile și iritațiile pielii, îmbunătățește circulația sanguină și circulația limfatică.

Uleiul de măsline (extra virgin) – este bogat în antioxidanți și vitamine. Este folosit pentru masaje, însă datorită mirosului putrernic și al consistenței sale trebuie amestecat cu uleiuri esențiale. În cosmetică se folosește la  masajul facial și ca ingredient pentru prepararea măștilor cosmetice.

Uleiul de jojoba –  este folosit în cosmetică datorită puterii sale cicatrizante (ideal pentru tenul sensibil). În cazul tenului acneic resoarbe excesul de sebum. Este folosit și în tratamentul tenului uscat.

Uleiul de avocado –  se folosește pentru masajul întregului corp. Ajută la prevenirea vergeturilor în timpul sarcinii. Mai multe aflați în articolul Uleiul de avocado – remediu pentru tenul uscat.

Uleiul de susan –  este bogat în vitamine și substanțe grase – valoroase pentru protecția tegumentelor. Este folosit cu precădere pentru masajul corporal. Datorită mirosului concentrat și a consistenței sale se folosește în amestec cu uleiuri esențiale (de portocală, lavandă, etc.).

Uleiul de cocos – este bogat în antioxidanți și vitamine. Este folosit la prepararea produselor pentru bronzat, fiind foarte hidratant.

Uleiul de sâmburi de struguri – este bogat în minerale, proteine și vitamine. Pătrunde foarte repede în piele și totodată curăță, tonifică și hidratează pielea și împiedică formarea ridurilor. Este folosit în cosmetică pentru masajul facial, deoarece acționează ca un agent anti-îmbătrânire.

Uleiul de morcovi –  conține vitaminele A, E și F. Se recomandă pentru tenul uscat și tenul matur. Uleiul de morcovi hidratează pielea, împiedică formarea ridurilor și protejează tenul împotriva razelor ultraviolete.

Din cauza mirosului puternic și al consistenței, uleiurile vegetale se asociază cu uleiurile esențiale, care pot fi de: portocală, lavandă, mentă, salvie, mușcată, trandafir, lămâie, etc.

De ce machiajul nu se menține?

  • Posted on August 21, 2009 at 12:04 pm

Deseori ni se întâmplă să realizăm un machiaj perfect și după un scurt timp să constatăm că aceasta nu se menține.

Există cazuri în care machiajul nu va rezista:

  • dacă avem probleme cu pielea sau nu ne îngrijim corespunzător tenul, pentru că, numai pe o piele sănătoasă și îngrijită fardurile aderă bine;
  • dacă ne demachiem incomplet, adică: dacă nu ne demachiem zilnic -atât dimineața, cât și seara, dacă nu insistăm cu demachierea -  până când discul de vată rămâne curat, dacă după demachiant nu folosim loțiune tonică (rolul loțiunii este de a șterge urmele de demachiant, machiaj și impurități);
  • dacă folosim produse neadecvate tipului de ten sau dacă nu aplicăm corect fondul de ten și fardurile;
  • dacă suntem obosite sau bolnave; sau în cazul în care ne expunem la soare;
  • dacă folosim produse de machiaj de proastă calitate sau expirate.

Sunt produse cu ajutorul cărora putem realiza un machiaj care să  reziste. Acestea sunt: pudra de fixare și spray-ul de fixare. Pudra de fixare o aplicăm peste machiaj cu un burete (de machiaj), așteptăm 5-7 minute apoi surplusul îl ștergem cu o perie specială. Se poate aplica pe toată fața sau pe porțiuni – ochi, buze. Spray-ul de fixare îl aplicăm pe toată fața la sfârșit, după ce am terminat machiajul.

Uleiul de avocado – remediu pentru tenul uscat

  • Posted on August 19, 2009 at 7:05 pm

Fructul de avocado își trage originea din America Latină. Este cunoscut datorită proprietăților sale anti-îmbătrânire. Avocado are conținut bogat în potasiu, lecitină și antioxidanți. Totodată fructul de avocado conține până la 65 % acid linolic – care reglementează funcționarea glandelor sebacee și sudoripare.

ulei-de-avocado-poza2

Uleiul de avocado este folosit în cosmetică datorită proprietăților sale: hidratant, emolient, antirid, cicatrizant, antibacterian. Este recomandat pentru toate tipurile de ten, în special pentru cel uscat (protejează, hrănește și hidratează pielea).

Uleiul de avocado pătrunde foarte bine în piele. Conține beta caroten, vitamina A, vitamina B, vitamina E, vitamina H  (biotina) – care menține dezvoltarea sănătoasă a pielii, creșterea părului și a unghiilor. Este folosit ca tratament în cazul deteriorării pielii de către paraziți. Uleiul de avocado îmbunătățește respirația pielii și are un rol deosebit în reglarea permeabilității celulare. Este utilizat și în aromoterapie.

Cercetătorii americani au descoperit că, fructul de avocado poate preveni cancerul.

Albăstreaua (centaurea cyanus)

  • Posted on August 18, 2009 at 1:13 pm

albastrele1Este originară din Asia Mică, înflorește din luna mai până în luna septembrie. Înălțimea plantei variază între 30 – 100 de cm. Florile au culoarea albastră, dar adesea se pot colora în alb sau roz dacă sunt cultivate în grădini.

Datorită proprietăților sale calmante, emoliente, antiinflamatoare, antiiritante, decongestionante și cicatrizante se folosește foarte mult  în cosmetică. Albăstreaua se utilizează sub formă de infuzie  pentru ochi obosiți, iritați sau inflamați,  pentru ten iritat și/sau inflamat, pentru mușchii faciali și riduri (se aplică comprese călduțe pe ochi și față, timp de 30 de minute). Este recomandat în tratarea: blefaritelor și a conjunctivitelor; dar și a digestiei lente, a catarului sau a tahicardiei.  Se utilizează, de asemenea în tratarea: eczemelor, ulcioarelor, ihtiozei, etc.

Albastreaua conține centaurina, polien, tanin, mucilagiu, cianina, vâscozități și diverși pigmenți. Florile uscate se folosesc în industria farmaceutică la colorarea unor medicamente, etc. Iar pigmentul albastru este larg utilizat în industria cosmetică la colorarea machiajelor.

Florile se recoltează manual, și sunt uscate imediat la umbră, într-un loc aerisit.

Albăstreaua mai este cunoscută ca “floarea fericirii” sau “floarea cu o mie de virtuți”.

De când se bărbieresc bărbații?

  • Posted on August 16, 2009 at 5:43 pm

Din cele mai vechi timpuri, aș putea spune. Interesant este faptul, dacă vă uitați la cele mai vechi filme, că majoritatea bărbaților erau bărbieriți.
Cercetările ne duc la omul preistoric, care la rându-i folosea două scoici de mare, pe fond de pensetă, cu care își scotea firele de păr de pe faţă şi corp.
brici2Încă din anii 30000 î. Hr., bărbații își confecționau lame din cremene, pe care le foloseau la bărbierit. Femeile au început să își îndepărteze părul de pe corp abia de prin anii 3000 î. Hr. Ele foloseau ‚,creme’’ care conțineau tot felul de ingrediente ciudate, cum ar fi: var ars, arsenic, amidon. Tot în anul 3000 î. Hr., au apărut primele lame de ras din bronz și cupru.
În Grecia Antică, în rândul bărbaților, era la modă părul scurt și fața rasă. Romanii foloseau pentru bărbierit lama din fier.
În zilele noastre, bărbații pot alege dintr-o gamă variată: de la brici, lame de ras, aparate de ras de unică folosință, până la aparate  de ras electrice.
Astfel:
- înainte de a vă bărbieri, înmuiați un prosop în apă caldă și tamponați-vă fața cu el, astfel porii se vor deschide şi vă veţi bărbieri mai uşor. Dacă aveți fața uscată, atunci cu o oră înainte de a vă bărbieri, aplicați pe față o cremă hrănitoare.
- de fiecare dată, dezinfectați lamele și aparatele de ras (cu alcool). Pentru bărbierit, folosiţi lamele și aparatele de ras proprii.
- după ce v-ați ras, clătiți-vă fața cu apă rece (aceasta închide porii), dezinfectați fața cu o loțiune după ras (after shave), şi, în cele din urmă, aplicați crema de zi.

apa-de-ras-pamatuf3