Influenţa medicamentelor asupra tenului (I)

 • Posted on December 18, 2009 at 11:49 am

Trăim într-o societate care este dependentă de medicamente. 80% din populaţia globului ,,consumă”  medicamente, fie prescrise de medic, fie luate fără reţetă.

Chiar dacă nu se spune, una din reacţiile adverse ale medicamentelor este că distrug părul de pe cap şi tenul. De exemplu:  antihistaminele usucă părul, de la antidepresive tenul devine cenuşiu,  de la antibiotice se produse o hiperpigmentare a pielii sau,  în cel mai rău caz, se produce o infecţie în organism (candida).

Antibioticele – provoacă o uscăciune atât în interiorul organismului, cât şi în exteriorul lui. Atâta timp cât se ia  antibiotice trebuie să se consume iaurturi pe bază de  acidofili, iar tenul trebuie protejat cu măşti hidratante. Totodată, antibioticele provoacă o sensibilitate a pielii la acţiunea razelor solare, ca urmare, apariţia petelor maronii de pe piele. Pe toată durata cât se ia antibiotice se recomandă să se folosească creme cu factor de protecţie, care să conţină dioxid de titan sau dioxid de zinc.

Antidepresivele – datorită substanţelor pe care le le conţin, părul de pe cap îşi va pierde strălucirea, iar tenul va deveni cenuşiu. Antidepresivele mai pot provoca şi: căderea părului, apariţia coşurilor, foarte multe celule moarte, etc. Pentru ten se recomandă să se facă o dată pe săptămână gomaj şi, pe urmă să se aplice pe faţă o mască cu argilă.

Alimentaţia şi efectele ei asupra tenului

 • Posted on December 16, 2009 at 4:19 pm

Schimbarea obiceiurilor alimentare nu va îndepărta ridurile şi nu va opri procesul de îmbătrânire a pielii, dar trebuie să avem grijă ce mâncăm, pentru că aceste alimente pot afecta sănătatea noastră şi, implicit, pe cea a pielii. Modul de alimentaţie afectează fiecare organ din corpul nostru.

vitaminSpecialiştii recomandă o dietă bogată în fructe şi legume pentru un ten sănătos şi frumos, deoarece fructele şi legumele conţin antioxidanţi. Nutriţioniştii recomandă un consum ridicat de apă, antioxidanţi (legume şi fructe, etc), evitarea tutunului şi alcoolului. O alimentaţie corectă nu va produce o reîntinerire spectaculoasă, dar în lipsa ei, pielea va avea de suferit. Deficienţele de vitamina A, complexul B, acizi graşi esenţiali, etc, vor produce anumite afecţiuni ale pielii (ex: dermatita), vor reduce capacitatea pielii de a se vindeca şi a se regenera.

O alimentaţie echibrată ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire, dar nu protejează pielea împotriva factorilor nocivi din mediul înconjurător. De aceea, trebuie să ne îngrijim tenul prin: folosirea unor produse cosmetice adecvate tenului nostru,  îngrijirea zilnică a tenului, dar şi efectuarea periodică a  tratamentelor faciale.

O alimentaţie echilibrată este foarte importantă pentru sănătatea pielii!

Cele mai frecvente probleme ale tenului?

 • Posted on December 15, 2009 at 3:55 pm

Atât factorii externi cât şi factorii interni lasă urme pe faţa noastră. Problemele tenului pot fi variate: acneea, pori dilataţi, comedoane, cearcăne, negi, pistrui, cuperoza, etc.

Acneea apare ca urmare a unei hipersecreţii a glandelor sebacee. Cauza este de cele mai multe ori de ordin intern. Acneea se manifestă prin: puncte albe, puncte negre, coşuri.

Porii dilataţi sunt rezultatul unei activităţi excesive a glandelor sebacee. Blocarea porilor este cauzată de secreţia abundentă a galndelor sebacee; cu timpul aceştia pierzându-şi din elasticitatea naturală.

Comedoanele apar ca urmare a acumulării unui amestec de sebum, celule moarte, impurităţi, care blochează porii. Culoarea închisă a comedoanelor la suprafaţa pielii este dată de faptul că: sebumul în contact cu oxigenul se oxidează şi devine închis la culoare.

Cearcănele sunt cauzate de lipsa de somn, stres, carenţe de vitamine, oboseală sau de boală. Pielea din zona ochilor este foarte sensibilă, de aceea, trebuie să vă demachiaţi în fiecare seară zona ochilor şi să folosiţi cremă de ochi specială.

Negii sunt cauzaţi de un virus care infectează celulele moarte şi pot aparea pe orice zonă a corpului. Negii pot fi dizolvaţi printr-o medicamentaţie puternică sau îndepărtaţi prin tăiere, ardere, operaţie cu laser.

Pistruii sunt pete colorate răspândite pe toată suprafaţa feţei: nas, obraji, frunte. Pistruii nu reprezintă o boală şi nici simptomul vreunei boli. Se formează în felul următor: razele ultraviolete (UVA sau UVB) sunt oprite de către piele, totuşi o parte străbat epiderma. În straturile inferioare ale epidermei se află tirozina (aminoacid) care sub acţiunea radiaţiilor solare se transformă într-un pigment brun numit melanina, acesta funcţionează ca un filtru. Melanina se repartizează fie uniform, fie se acumulează sub formă de pistrui sau de pete mai mari.

Cuperoza este o inflamație cronică a glandelor cutanate ale feței. Ea se manifestă sub formă de vinișoare roșii sau vinete. Cuperoza afectează zona pomeților, zona nasului, fruntea și mai rar bărbia. Cauzele care duc la apariția cuperozei pot fi: de ordin intern, de ordin extern, dar și ereditar.

Care sunt cele mai folosite ingredientele cosmetice?

 • Posted on December 12, 2009 at 5:38 pm

În cosmetică există o mare varietate de tipuri de ingrediente. Fiecare ingredient are un rol în compoziţia produsului cosmetic. Întotdeauna prima substanţă de pe listă se găseşte în cea mai mare concentraţie, iar ultima substanţă se găseşte în concentraţia cea mai mică.

Există o listă a ingredientelor INCI – International Nomenclature of Cosmetic Ingredients,  care este prezentă în străinătate pe ambalajul fiecărui produs cosmetic. Şi în România, firmele producătoare tind să se conformeze standardelor europene.

Dacă aţi cunoaşte  ingredientele cosmetice, dacă aţi ştii ce rol are fiecare ingredient, atunci aţi putea cu mai multă uşurinţă să vă cumpăraţi produse cosmetice şi, să ştiţi ce produse cosmetice vă sunt potrivite.

O să vă prezint o listă cu cele mai folosite ingrediente cosmetice:

Acetone (acetona) – este un solvent şi se foloseşte ce mai frecvent în soluţiile pentru îndepărtarea lacului de pe unghii, dar este folosit şi în loţiunile tonice. Poate irita şi usca pielea, de aceea nu se recomandă tenului uscat şi tenului sensibil;

Acetylated Lanolin Alcohol (alcool lanolinic) -  este un alcool care nu usucă pielea, este antiiritant şi antialergic; dar poate bloca porii provocând erupţi de coşuri.

Acrylates Copolymer (acrilaţi copolimeri) - este un ingredient folosit pentru diminuarea excesului de sebum;

Alcohol SD-40/SD Alcohol 40/Alcohol SDA-40 –  este un alcool purificator folosit în cosmetică;

Algae/Seaweed Extract (extract de alge marine) – este o substanţă emolientă, cu proprietăţi antioxidante;

Allantoin (alanoină) – este o substanţă extrasă din plante şi are proprietăţi calmante, antiiritante;

Alpha Hydroxy Acids (AHA) -  sunt acizi organici. Şi sunt de mai multe feluri: glicolic, lactic, malic, tartaric, citric şi de fructe. Folosite în concentraţii mici hidratează pielea, dar în concentraţii mari ajută la exfolierea pielii. Acizii AHA stimulează producţia de colagen, întăresc fermitatea pielii, reduc ridurile, îndepărtează celulele moarte de la suprafaţa pielii, îndepărtează petele de pigmentare de pe piele; dar sunt şi fotosensibilizanţi – cresc sensibilitatea pielii faţă de radiaţiile solare.

Alpha Lipoic Acid (acid alfa-lipoic) – este o substanţă antioxidantă;

Ascorbic Acid – este vorba de vitamina C, este folosită în cosmetică ca antioxidant. Ajută la regenerarea pielii, la îndepărtarea petelor pigmentare şi la sinteza colagenului;

Beeswax (ceară de albine) – este o ceară care acţionează ca o barieră împotriva factorilor nocivi;

Benzoyl Peroxide – este un ingredient folosit în produsele antiacneice, poate usca şi irita pielea;

Beta Hydroxy Acid (BHA) – este cunoscut ca acidul salicilic. Are proprietăţi antiinflamatoare şi de aceea este mai puţin iritant, decât AHA. Are rol de exfoliere. Poate penetra mai bine pielea, ajungând până la nivelul porilor. Se foloseşte în tratamentul acneei şi al punctelor negre;

Boric acid (acid boric) –  este un acid conservant şi antiseptic. Folosit necorespunzător poate fi iritant;

Camphor (camfor) – este o substanţă astringentă, folosită împotriva iritaţiilor;

Carbomer (934,940,941,980,981) – sunt substanţe stabilizante şi texturizante;

Carmine (carmin) –  este un pigment roşu, care poate irita pielea;

Ceramindes (ceraminde) – sunt substanţe hidratante;

Ceteareth/ cetearyl/cetyl alcohols – sunt tipuri de acool folosite în cosmetică;

Collagen (colagen) – este o substanţă folosită pentru hidratarea pielii. Colagenul nu poate înlocui în totalitate colagenul aflat în dermă, deoarece nu poate pătrunde adânc în piele;

Cyclomethicone/Dimethicone - sunt tipuri de silicon cosmetic, care dau o textură plăcută produselor cosmetice;

EDTA – este un conservant, care poate provoca dermatite de contact;

Elastin (elastină) – este o substanţă hidratantă care nu poate pătrunde în dermă;

Glycerin (glicerina) – este o substanţă care hidratează şi protejează pielea;

Glycine – este un amino-acid vital pentru sinteza colagenului;

Grape Seed Extract (extract din seminţe de struguri) – este un antioxidant puternic;

Green Tea Extract (extract de ceai verde) – este un oxidant foarte bun şi eficient;

Hyaluroni/Cyclic Acid/Sodium Hyaluronate (acid hialuronic) – este o substanţă foarte hidratantă, ajută alte ingrediente să pătrundă în piele şi poate să reţină de 1000 de ori mai multă apă decât greutatea proprie;

Isopropyl Alcohol (alcool izopropilic) - este o substanţă care are proprietăţi antibacteriene, dar folosită în cantităţi mari poate usca pielea;

Isopropyl Palmitate/ Isostearate/ Myristate – sunt substanţe emoliente, dar potenţial oclusive pentru pori;

Kaolin (caolin) – este un tip de argilă, se foloseşte în pudre, măşti, creme pentru îndepărtarea excesului de sebum;

Lanolin (lanolina) – este o grăsime extrasă din lâna de oaie, este foarte hrănitoare şi hidratantă, este emolientă, dar poate irita pielea;

Octyl Palmitate – este o substanţă hidratantă;

Oxybenzone – este un ecran solar chimic;

Panthenol (pantenol) – este vitamina B5 – o substanţă umectantă, este folosită şi la vindecarea rănilor;

Parabens (parabeni) – sunt conservanţi foarte nocivi utilizaţi la fabricarea produselor cosmetice;

Petrolatum – este o substanţă hidratantă şi emolientă, dar poate fi oclusivă pentru pori;

Poly Hidroxy Acid (PHA) –  sunt substanţe asemănătoare acizilor de fructe, dar sunt mai puţin iritante;

Propylene Glycol (glicol propilenic) – este o substanţă hidratantă, dar poate să fie iritantă;

Retinol – este o substanţă derivată din vitamina A, este folosită în tratamentele antirid, poate irita pielea;

Retinyl Palmitate – este un derivat al vitaminei A, este mai stabil şi mai puţin iritant decât retinolul;

Retinyl Palmitate Polypeptide – este un derivat al vitaminei A, este hidrosolubilă;

Silk Powder/ Proteins – sunt substanţe folosite pentru hidratarea şi hrănirea pielii;

Sodium Bicarbonate (bicarbonat de sodiu) – este o substanţă care neutralizează acizii folosiţi la fabricarea produselor cosmetice;

Sodium Laurel Sulfate – este un detergent, care poate fi iritant pentru piele;

Stearic Acid (acid stearic) – este un acid gras folosit  mai ales la  producerea săpunurilor, poate fi iritant;

Sulfur (sulf) – este o substanţă antibacteriană folosită la fabricarea produselor antiacneice;

Titanium Dioxide (dioxid de titan) – este un ecran solar fizic şi protejează faţă de radiaţiile UVA şi UVB;

Triclosan – este un conservant;

Vitamina A – hidratează pielea, ameliorează ridurile şi le reduce pe cele fine, curăţă porii, este fotosensibilizantă. Este interzisă folosirea ei de către femeile gravide şi de cele care alăptează;

Vitamina C – este un antioxidant foarte puternic şi stimulează sinteza colagenului;

Vitamina D – reglează procesul de regenerare celulară;

Vitamina E - este un puternic antioxidant, hidratează pielea şi ajută pielea să se apere de radiaţiile ultraviolete.

Unele ingrediente sunt folositoare pentru toate tipurile de ten, pe când alte substanţe pot fi iritante pentru piele sau pot bloca porii provocând  erupţii de puncte negre sau de acnee. Cunoscând ingredientele putem ştii ce trebuie să conţină produsul potrivit tenului nostru. De exemplu: pentru tenul gras nu se recomandă uleiuri, lanolină, isopropili, etc; iar pentru tenul uscat trebuie evitat alcoolul,  acizii AHA, BHA, PHA, tot ce este exfoliant şi usucă pielea.

Întotdeauna trebuie să analizăm atent produsele care ne înconjoară şi să fim mereu informaţi, pentru a alege ceea ce este mai bun sau bine pentru noi!

Produse cosmetice cu sau fără parfum?

 • Posted on December 9, 2009 at 6:38 pm

Parfumul face parte din categoria aditivilor prezenţi în produsele cosmetice obişnuite şi este nocivă pentru ten. Parfumul pe care îl conţine o cremă este doar un element de marketing, nicidecum un beneficiu pentru ten.

Chiar dacă tenul  este sensibil sau nu, trebuie să evităm să folosim produse cosmetice care conţin parfum sau coloranţi. Există însă şi produse cosmetice care au la bază esenţe naturale şi care, nu dăunează tenului şi organismului. Încetul cu încetul se revine la produse cosmetice bio, unde termenul de paraben nu există şi unde, ingredientele din natură sunt folosite pentru binele tenului nostru.

Atenţie mărită la produsele cosmetice pe care le cumpăraţi!

Cosmeticele bio sau …….

 • Posted on December 3, 2009 at 9:37 pm

Am scris acest articol ca răspun la întrebarea pusă de NapatiRomania, pe Twitter: Cosmeticele bio au acelasi rezultat ca Vichy, Clinique, etc? Ce parere aveti?

În general, o gamă de cosmetice nu se poate  compara cu o altă gamă. Fiecare gamă de: produse cosmetice, produse dermato – cosmetice, sau produse cosmetice bio este eficientă. Ceea ce face ca aceste produse să fie eficiente sau nu, sunt ingredientele pe care le conţin.

Un produs cosmetic este compus din pricipii active, excipienţi şi aditivi. Principiile active sunt alcătuite din vitamine, acid hialuronic, fructe, legume, argilă, etc. Excipienţii au rolul de a accelera transmiterea principiilor active în epidermă. Aditivii sunt folosiţi pentru a colora, a parfuma, a conserva. Aditivii care sunt prezenţi în produsele cosmetice obişnuite sunt absente în cele biologice (cosmeticele bio). Tocmai aceşti aditivi ne fac rău, atât tenului cât şi întregului organism. Puteţi citi despre unii aditivi în articolul: Conservanţii chimici din produsele cosmetice.

Ceea ce face diferenţa între produsele cosmetice, este tocmai pielea noastră, structura noastră celulară. Fiecare persoană este unică (ADN), la fel şi pielea sa. Nimic nu ne garantează că produsul respectiv va fi eficient pentru noi.  Ca să întelegeţi mai bine o să vă explic: dacă 10 persoane aplică pe faţă un produs cosmetic X, s-ar putea ca toate cele 10 persoane să tolereze produsul respectiv, tot aşa s-ar putea  ca doar 2-3 persoane să fie compatibile cu produsul respectiv, sau nici una dintre cele 10 persoane  să  nu fie compatibilă cu produsul X.

Pe eticheta produselor cosmetice se menţionează: categoria din care face parte produsul respectiv; tipul de ten căruia îi este destinat; vârsta – ţintă, etc. Pe lângă aceste lucruri eticheta mai conţine şi ingredientele produsului respectiv. Persoanele care cunosc aceste ingrediente, pot foarte uşor să aleagă un produs corespunzător; însă pentru persoanele care nu ştiu ce înseamnă acele ingrediente, găsirea produsului corespunzător va deveni o adevarată provocare: pierdere de timp şi bani.  În următorul articol o să vă descriu ingredientele cele mai folosite la fabricarea produselor cosmetice.

O cosmeticiană nu ar trebui să recomande produse, ci doar să facă un diagnostic al pielii. Iar, în urma diagnosticului să informeze clienta despre tenul ei şi despre modalităţile de îngrijire a acestuia.

În cabinetele dermatologice dar şi, în unele saloane de înfrumuseţare sunt aparate speciale care determină tipul de ten (textură, turgor, elasticitate, granulaţie, aderenţă, irigaţia sanguină, ph-ul, etc). Iar, în urma diagnosticului pe care o să îl primiţi, o să ştiţi care sunt produsele cosmetice care vă fac bine şi care sunt ingredientele pe care trebuie să le conţină crema potrivită dumneavoastră.

Îngrijirea tenului în luna Decembrie

 • Posted on December 2, 2009 at 1:51 pm

Luna Decembrie este luna cadourilor; în această lună sunt multe evenimente, aniversări şi sărbători. De aceea, trebuie din timp să ne îngrijim tenul.

Din 3 – 15 Decembrie luna este în descreştere. Acestă perioadă  este propice pentru epilat, pentru a ne face manichiura și pedichiura. Tot acuma putem să ne facem un tratament cosmetic, pentru că, extracţia se va face mai uşor şi tenul se va curăţa mai bine.

Din 17 – 30 Decembrie, luna este în creştere. Vitaminele şi minerale aplicate pe piele se vor absorbi mai bine şi vor hrăni mai tare pielea.  În această perioadă dacă ne tundem părul, firul de păr se va regenera  mai repede.

Atunci când luna se află în creștere pielea noastră va absorbi mai bine produsele aplicate pe ea. Iar când luna se află în descreștere pielea se va  curăță mai bine.

Cum ne protejăm tenul iarna, la munte?

 • Posted on November 30, 2009 at 6:00 pm

Iarna, soarele nu mai strălucește cu atâta putere pe cer, iar noi credem că nu mai avem nevoie de creme cu factor de protecție. Ne înșelăm foarte tare.

Atât vara cât și iarna trebuie să ne protejăm tenul de razele soarelui. Acest lucru putem să îl facem folosind produse cu factor de protecție care să conțină filtrele UVA și UVB. Filtrul UVB protejează pielea pe termen scurt, adică de razele directe; în timp ce filtrul UVA protejează pielea pe termen lung, adică de îmbătrânirea epidermei. Mai multe amănunte  puteți citi în articolul: Soarele… prietenul sau dușmanul nostru?

DSCF3418

Soarele este foarte puternic la munte datorită prezenței zăpezii; iar frigul și vântul de asemenea, dăunează pielii. De aceea, trebuie să ne  protejăm pielea  cu ajutorul cremelor nutritive cu protecţie solară. Toate zonele corpului care sunt expuse la frig și vânt (fața – fruntea, obrajii, bărbia, nasul, urechile; gâtul; mâinile) le vom proteja.  Nu trebuie să uităm de buze – pe care, vom aplica un balsam adecvat.

DSCF3378

Protecția solară la munte este obligatorie!

Ce sunt vergeturile și cum se pot trata ele?

 • Posted on November 26, 2009 at 5:53 pm

Inestetice la aspect, denumite și stretch marks, vergeturile sunt semne tegumentare, albe, roz sau violacee, rezultate din întinderea  rapidă și bruscă a pielii.

vergeturi pozaVergeturile apar: la femeile însărcinate, la adolescenți (creștere rapidă în greutate sau lungime), sau la persoanele care cresc brusc în greutate. Vergeturile mai apar și în cazul creșterii secreției de hormon cortizol.

Cu cât vergeturile sunt mai profunde, mai vechi și au culoarea albă, cu atât mai greu vor răspunde la tratamente. Acestea se pot trata doar cu ajutorul laserului sau al peeling-ului chimic profund. Vergeturile recent apărute, de culoare roz – violacee se pot trata și cu ajutorul cremelor antivergeturi sau a  împachetărilor corporale.

În locul unde apar vergeturile țesutul se distruge și, nu se mai produce elastină și colagen. De aceea, îngrijiți-vă corpul și preveniți vergeturile, iar la prima apariție a lor încercați să le tratați!

Ce sunt produsele cosmetice bio?

 • Posted on November 21, 2009 at 5:26 pm

BIO înseamnă viață!

Bio în cosmetică înseamnă: fără conservanți, fără parabeni, fără ingredienți sintetici, etc. Cosmetica bio revine la natură, la proprietățile binefecătoare și tămăduitoare ale naturii.

Pentru ca un produs să fie atestat ,,Bio” trebuie să corespundă anumitor norme, și anume:

 1. excluderea parfumurilor, a siliconilor și  a coloranților sintetici;
 2. excluderea conservanților de sinteză: parabeni, etc;
 3. excluderea organismelor modificate genetic;
 4. folosirea ingredientelor naturale: uleiuri vegetale, grăsimi, ape florale, etc;
 5. folosirea unor compuși autorizați;
 6. refuzul testelor pe animale.

Tot mai multe laboratoare de produse cosmetice încearcă să fabrice produse cosmetice Bio.